Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, piotriola napisał(a):

Tak podaje również literatura, krótkotrwałe kąpiele nic nie dają. Ciekawe jak zniosą to bakterie nitryfikacyjne, widzę to w ciemnych barwach.

Bakterie leżą i kwiczą dlatego codziennie / co drugi dzień  dodaje je w płynie (pewnie na niewiele się zda, no ale...) 

Ile jeszcze to pociągnąć? Tj te podmiany i lanie chemii? 

Edytowane przez E.szczors
Opublikowano
3 godziny temu, E.szczors napisał(a):

Ile jeszcze to pociągnąć? Tj te podmiany i lanie chemii? 

Jeżeli pływały w leku tydzień , wystarczy. Leki pewnie działają również, na te pozytywne bakterie.

Opublikowano
53 minuty temu, piotriola napisał(a):

Jeżeli pływały w leku tydzień , wystarczy. Leki pewnie działają również, na te pozytywne bakterie.

To dlaczego nadal się ocierają o podłoże? 😶

Opublikowano
2 godziny temu, E.szczors napisał(a):

To dlaczego nadal się ocierają o podłoże? 😶

Moje ryby tak reagują gdy podmieniam zbyt dużo wody, dolewam kranówki. Ocieranie może mieć wiele przyczyn.
Trudno uwierzyć że hodowca sprzedał chore ryby, te ryby bez problemu zniosą obniżenie temperatury.

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, piotriola napisał(a):

Moje ryby tak reagują gdy podmieniam zbyt dużo wody, dolewam kranówki. Ocieranie może mieć wiele przyczyn.
Trudno uwierzyć że hodowca sprzedał chore ryby, te ryby bez problemu zniosą obniżenie temperatury.

Podmianki robię ok... 1/4 wody... 

Wodę mam ze studni głębinowej a po drodze tuzin filtrów, z uv włącznie. 

Co do hodowcy... Biorąc pod uwagę, że prosiłam aby nie dawał mi saulosi coral, a i tak je dał, to mam wątpliwości co do pochodzenia ryb... 

Odbierałam je kiedy było już ciemno i różnice zauważyłam dopiero jak wpuściłam do pozostałych... 

Będzie trzeba obserwować... 🤷

17 godzin temu, Bartek_De napisał(a):

@E.szczors zmierz pH dla pewności. Nie podałaś tego parametru, albo przeoczyłem.

Ogarnę się i zmierzę. Było koło 7

Edit:

pH  7,6

NH3 - 0

NO2 - 0

NO3 - 20

Edytowane przez E.szczors