Vrzechu Opublikowano 20 Lutego 2023 #1 Opublikowano 20 Lutego 2023 Witam wszystkich Wiem, że gdzieś na forum widziałem już artykuł w tym temacie ale nie mogę go odnaleźć w żaden sposób. Kwestia dla niektórych jasna jak słońce, ale kto pyta nie błądzi Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie trzech rzeczy? 1. Ile jest wariacji barwnych wśród wyodrębnionych gatunków pyszczaków i jak je rozumieć? Jest O morph, OB, MC? 2. Jakie gatunki i skąd wiadomo, że mogą występować w tych odmianach barwnych? 3. Co oznacza skrót sp. występujący w nazwie niektórych gatunków? Mam nadzieję, że temat założony w odpowiednim dziale. Pozdrawiam
pulpet Opublikowano 20 Lutego 2023 #2 Opublikowano 20 Lutego 2023 (edytowane) https://forum.klub-malawi.pl/topic/24168-polimorfizm-czyli-morfy-mcobo-i-bb/#comment-354165 Powinno nieco rozjaśnić A sp. to skrót od species, gatunek po łacinie. Używany w nazewnictwie, jeżeli mamy do czynienia z prawdopodobnie nowym gatunkiem, ale jest zbyt mało danych, aby to stwierdzić z całą pewnością, lub mędrcy mają jakieś inne wątpliwości. Edytowane 20 Lutego 2023 przez pulpet 1
Vrzechu Opublikowano 20 Lutego 2023 Autor #3 Opublikowano 20 Lutego 2023 Dzięki @pulpet! O ten artykuł właśnie mi chodziło Jeśli chodzi o ten zapis "sp." to patrząc na poniższe przykłady mam rozumieć że nie wiadomo czy Msobo, Gold Kawanga czy Membe deep są odrębnymi gatunkami czy jest to jakaś wariacja kolorystyczna istniejącego sklasyfikowanego gatunku czy bardziej chodzi o to, że nie wiadomo do końca czy to będzie finalnie Metriaclima, Cynotilapia, Pseudotropheus itp.? metriaclima sp. msobo magunga metriaclima sp. zebra gold kawanga metriaclima sp. membe deep
pulpet Opublikowano 20 Lutego 2023 #4 Opublikowano 20 Lutego 2023 Dokładnie tak ja to rozumiem, kiedyś tam pogooglilem i jakoś tak mi się to kojarzy. Norma jest, że nasze ryby są przenoszone z grupy do grupy, Pseudotropheus do Chindongo, Melanochromisy do Pseudotropheus itd. Na szczęście rybom to nie przeszkadza,.po zmianie nazwy pływają normalnie i nogi im nie rosną od tego 1
Vrzechu Opublikowano 20 Lutego 2023 Autor #5 Opublikowano 20 Lutego 2023 Dzięki @pulpet Od razu czuję się bardziej wyspecjalizowany
pulpet Opublikowano 20 Lutego 2023 #6 Opublikowano 20 Lutego 2023 A nie ma sprawy. Jak wiem to powiem. A jak nie mam racji to mnie wyprostują, więc zawsze się czegoś nauczę przy okazji 1
piotriola Opublikowano 20 Lutego 2023 #7 Opublikowano 20 Lutego 2023 4 godziny temu, Vrzechu napisał(a): 2. Jakie gatunki i skąd wiadomo, że mogą występować w tych odmianach barwnych? O jaki gatunek pytasz? Poniżej znajdziesz odpowiedź co oznacza sp. https://www.bing.com/ck/a?!&&p=7b07f3f11b09f29aJmltdHM9MTY3Njg1MTIwMCZpZ3VpZD0zOTg2ZjY0Mi1mNDNhLTY4MzUtMmZmYS1lNDM0ZjU5MDY5YmQmaW5zaWQ9NTE4OA&ptn=3&hsh=3&fclid=3986f642-f43a-6835-2ffa-e434f59069bd&psq=w+4+szybach&u=a1aHR0cHM6Ly80c3p5YnkuYmxvZ3Nwb3QuY29tLzIwMTAvMDQvcG9wcmF3bmUtbmF6ZXduaWN0d28tYWNpbnNraWUtcnliLmh0bWw&ntb=1 1
Vrzechu Opublikowano 20 Lutego 2023 Autor #8 Opublikowano 20 Lutego 2023 @piotriola dzięki za link przydatny artykuł. Mi konkretnie chodziło o gatunek Labeotropheus Trewavasae i jego odmiany barwne, ale byłem ciekaw jakie gatunki występują w różnych odmianach morficznych.
pulpet Opublikowano 20 Lutego 2023 #9 Opublikowano 20 Lutego 2023 Tu masz szukanego trewka w różnych odmianach barwnych http://malawi.si/Malawi/Mbuna/Labeotropheus/Labeotropheus trewavasae/slides/Labeotropheus trewavasae 'Thumbi West Island'.html 3
Rekomendowane odpowiedzi