Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich :) 

Wiem, że gdzieś na forum widziałem już artykuł w tym temacie ale nie mogę go odnaleźć w żaden sposób. Kwestia dla niektórych jasna jak słońce, ale kto pyta nie błądzi :) Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie trzech rzeczy?

1. Ile jest wariacji barwnych wśród wyodrębnionych gatunków pyszczaków i jak je rozumieć? Jest O morph, OB, MC?

2. Jakie gatunki i skąd wiadomo, że mogą występować w tych odmianach barwnych?

3. Co oznacza skrót sp. występujący w nazwie niektórych gatunków?

Mam nadzieję, że temat założony w odpowiednim dziale. 

Pozdrawiam

Posted (edited)

https://forum.klub-malawi.pl/topic/24168-polimorfizm-czyli-morfy-mcobo-i-bb/#comment-354165

Powinno nieco rozjaśnić 

A sp. to skrót od species, gatunek po łacinie.  Używany w nazewnictwie, jeżeli mamy do czynienia z prawdopodobnie nowym gatunkiem, ale jest zbyt mało danych, aby to stwierdzić z całą pewnością, lub mędrcy mają jakieś inne wątpliwości.

Edited by pulpet
  • Like 1
Posted

Dzięki @pulpet! :D O ten artykuł właśnie mi chodziło :) 

Jeśli chodzi o ten zapis "sp." to patrząc na poniższe przykłady mam rozumieć że nie wiadomo czy Msobo, Gold Kawanga czy Membe deep są odrębnymi gatunkami czy jest to jakaś wariacja kolorystyczna istniejącego sklasyfikowanego gatunku czy bardziej chodzi o to, że nie wiadomo do końca czy to będzie finalnie Metriaclima, Cynotilapia, Pseudotropheus itp.?

metriaclima sp. msobo magunga

metriaclima sp. zebra gold kawanga

metriaclima sp. membe deep

Posted

Dokładnie tak ja to rozumiem, kiedyś tam pogooglilem i jakoś tak mi się to kojarzy. Norma jest, że nasze ryby są przenoszone z grupy do grupy, Pseudotropheus do Chindongo, Melanochromisy do Pseudotropheus itd. Na szczęście rybom to nie przeszkadza,.po zmianie nazwy pływają normalnie i nogi im nie rosną od tego 😉

• Like 1
Posted
Posted

@piotriola dzięki za link :) przydatny artykuł. Mi konkretnie chodziło o gatunek Labeotropheus Trewavasae i jego odmiany barwne, ale byłem ciekaw jakie gatunki występują w różnych odmianach morficznych.