Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, zastanawiam się nad falownikiem, wpadł mi w oko jebao mlw-20, ale nie wiem czy nie zrobi mi pralki w akwarium

Wymiary akwarium: 100x40x63

Edytowane przez E0nNIk
Opublikowano

Hej :)

Każdy ma pewnie nieco inne podejście do cyrkulatorów. Ja osobiście włączam jedynie raz na jakiś czas żeby "przedmuchać" zakamarki akwarium. Przy włączeniu cyrkulatora 5000l/h w akwarium dł. 150 cm wszystkie ryby (dorosłe) ustawiają się jak pstrągi w potoku. Wg mnie wygląda to kiepsko. Stąd używanie sporadyczne. Może po prostu takie lenie mi się trafiły, że nie chcą pływać w silniejszym nurcie. Odpowiadając na Twoje pytanie wg mnie ten cyrkulator będzie za mocny do Twojego akwarium. Z tego co wiem on się reguluje w zakresie 4000-10000 l/godz. Napisałeś, że się zastanawiasz nad falownikiem. Co jest przyczyną że się nad tym zastanawiasz? 

Opublikowano
29 minut temu, Vrzechu napisał(a):

Hej :)

Każdy ma pewnie nieco inne podejście do cyrkulatorów. Ja osobiście włączam jedynie raz na jakiś czas żeby "przedmuchać" zakamarki akwarium. Przy włączeniu cyrkulatora 5000l/h w akwarium dł. 150 cm wszystkie ryby (dorosłe) ustawiają się jak pstrągi w potoku. Wg mnie wygląda to kiepsko. Stąd używanie sporadyczne. Może po prostu takie lenie mi się trafiły, że nie chcą pływać w silniejszym nurcie. Odpowiadając na Twoje pytanie wg mnie ten cyrkulator będzie za mocny do Twojego akwarium. Z tego co wiem on się reguluje w zakresie 4000-10000 l/godz. Napisałeś, że się zastanawiasz nad falownikiem. Co jest przyczyną że się nad tym zastanawiasz? 

Zależy mi na poderwaniu odchodów z piasku, aby mogły na spokojnie wlecieć do filtra, niestety sam ultramax 2000 nie daje rady

Opublikowano

Ja np mam jeden cyrkulator skierowany mocno do góry i wzburza taflę wody. Jest w akwarium ruch wody ale nawet małe ryby dobrze sobie radzą. Eheim 6500+ pod kątem około 40 stopni pcha wodę w górę. A drugi obok Jebao sdw-5 jest z 5 cm pod powierzchnią wody i pcha ją na wprost wzdłuż tylniej ściany. 

Akwarium 180cm. Można zatem tak ustawić cyrkulatory żeby ryby latały po akwarium a można i tak aby robiły się przyjemne dla nich zawirowania i kupy będą powoli płynąć w stronę filtra. Dużym rybom nie przeszkadza silny nurt, zupełnie jakby ledwo je pchał, a małe muszą się nieco namachać. 

Aktualnie kupy u mnie widać chwilę po karmieniu a później powoli przesuwają się do zasysu filtra i znikają po kilkunastu minutach. 

Jak miałem malutkie ryby to 2500l/h to dla nich była rzeźnia a później jak urosły to się cieszyły jak wszystko szło na full. 

• Lubię to 1
Opublikowano

@Pikczer u mnie kombinowałem z najróżniejszymi ustawieniami i niestety nie znalazłem ustawienia, które odpowiadałoby rybom. Jak tylko włączył się cyrkulator to ryby stają jak pstrągi i nie pływają po zbiorniku swobodnie. Też mnie to dziwi patrząc na informacje zawarte na forum, ale już zaakceptowałem ten stan rzeczy ;) 

Opublikowano

A co sądzicie o mlw-10, z tego co pamiętam on ma regulacje do 4000l/h, zależy mi na tym, aby cylkulator był cichy, ponieważ akwarium mam w sypialni. Posiada ktoś  mlw i powie trochę na temat tego cylkulatora? Na yt za dużo o tym modelu nie ma, a moze lepszą opcją  do mojego akwarium byłby jakiś starszy model

Opublikowano (edytowane)

Ja w zbiorniku 100x40x50 przez kilka lat używałem Jebao/Jecod RW 4.

Więc jestem w 100% pewny, że ten będzie odpowiedni do Twojego litrażuakwarium. Jest cichy, ma regulację przepływu wody. 

Edytowane przez egon44
  • Lubię to 3
Opublikowano

Też używałem Jebao RW-4 w akwarium 120cm. Z tego co pamiętam to jego wcześniejszą wersja RW-4 delikatnie buczała - pisałem o tym kiedyś na forum

Teraz mam SLW-20 w 210cm i nie słychać go wcale. 

Generalna zasada - cyrkulator musi mieć regulacje, tak żebyś mógł dopasować go do swojego akwarium. Lepiej kupić mocniejszy żeby chodził na pół gwizdka niż taki akurat żeby dmuchał całą parą. 

Ja u siebie mam ustawiony cały czas tryb sinus tak żeby cyrkulator powodował podwodne fale, które wymiatają kupy spod kamieni. W trybie ciągłym mogą tworzyć się wiry, które też poderwą brudy ale moim zdaniem sinus jest skuteczniejszy. 

Problemy z cyrkulacja mogą też wynikać z układu skał w akwarium, który zaburza przepływ wody i tworzą się strefy gdzie brud zalega. 

Zalegające odchody mogą też wynikać z problemów z filtracją. Czy Twój Ultramax jest z nowszej serii na wężach 19/25? Czy stosujesz jakieś prefiltry? Czy czyścisz węże? Jak zarosną to wydajność filtra potrafi spaść do 50-60%! O tym też kiedyś pisałem na forum :-)

Wstaw foto swojego akwarium na którym będzie widać układ kamieni i ustawienie wlotu i wylotu filtra. 

• Lubię to 1
Opublikowano
12 minut temu, rafalniski napisał(a):

Też używałem Jebao RW-4 w akwarium 120cm. Z tego co pamiętam to jego wcześniejszą wersja RW-4 delikatnie buczała - pisałem o tym kiedyś na forum

Teraz mam SLW-20 w 210cm i nie słychać go wcale. 

Właśnie zastanawiam się nad SLW-20, bo z tego co widzę ma dużą regulacje mocy od 800l/h do 10000l/h, a to by rozwiązało mój problem z wyborem MLW. Posiadasz wersje z wifi, czy tą z kontrolerem? 

Skały mam ustawione po środku, od każdej szyby jest minimum 10cm wolnego miejsca. 

Tak, Ultramax jest na wężach 19/25, w koszyku od wlotu filtra mam wsadzoną gąbkę, jako prefiltr, gdy wyciągnę ją cyrkulacja w akwarium się poprawia, ale jednak chciałbym, aby tam została.

Opublikowano
3 minuty temu, E0nNIk napisał(a):

Właśnie zastanawiam się nad SLW-20, bo z tego co widzę ma dużą regulacje mocy od 800l/h do 10000l/h, a to by rozwiązało mój problem z wyborem MLW. Posiadasz wersje z wifi, czy tą z kontrolerem? 

Mam wersję z klasycznym kontrolerem (bez WiFi). 

Czyli nie masz żadnego prefiltra poza tym wbudowanym w filtrze? Może masz za dużo napakowania do filtra i dlatego nie daje rady. Kiedy ostatni raz do niego zaglądałeś? Wirnik w filtrze tak samo może się zaglucić. 

Sprawdzałeś węże czy nie są zarośnięte? Najlepiej to widać jak podswietlisz je latarką.