Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Robson79 napisał(a):

Akwarium prezentuje się bardzo ładnie, tylko obawiam się o brak kryjówek dla dorosłych ryb...

Kryjówki są, ale zrobione od tyłu i z boku. Również pierwszy kamień od lewej zasłania jedną z jam.

Opublikowano

Akwa zapowiada się ładnie, też jak @Robson79 zastanawiam się czy są kryjówki, ale może taka perspektywa i takie ułożenie kamieni, że ich nie widać :)

13 godzin temu, Galvin_PL napisał(a):

Filtracja: narurowiec na pompie Diamond 25-60/180

Pracowałem parę lat w hurtowni instalacyjno-sanitarnej i niestety produkty firmy Diamond nie cieszyły się zbyt dobrym działaniem i wytrzymałością, więc polecałbym mieć na uwadze to, że któregoś dnia może się zepsuć (ale nie musi). Dobrze jest mieć w pobliżu sklep/market/hurtownię gdzie od ręki dostaniesz drugą :)

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Aranżacja prezentuje się super, ale mam nadzieję, że skały leżą na jakimś podkładzie a nie bezpośrednio na szkle albo co gorsza na piasku?
Jeżeli nie to napraw to jak najszybciej bo czeka cię niemiła niespodzianka jak ryby zaczną kopać!

16 godzin temu, Galvin_PL napisał(a):

Zbiornik został zalany 13.02.. Dzisiaj wlałem 2 ampułki Prodibio Biodigest i czekam na rozwój cyklu azotowego.

Pamiętaj, że same bakterie nie wystarczą - wymagają pożywki - jest na to kilka sposobów, dwa najpopularniejsze masz tutaj:

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, rafalniski napisał(a):

Aranżacja prezentuje się super, ale mam nadzieję, że skały leżą na jakimś podkładzie a nie bezpośrednio na szkle albo co gorsza na piasku?

Dziękuję! Skały leżą na spienionym PCV.

Godzinę temu, rafalniski napisał(a):

Pamiętaj, że same bakterie nie wystarczą - wymagają pożywki

Wsypałem suchy pokram, gdy wlałem bakterię. Mam nadzieję, że wystarczy?

Opublikowano
Godzinę temu, Galvin_PL napisał(a):

Wsypałem suchy pokram, gdy wlałem bakterię. Mam nadzieję, że wystarczy?

Sam pokarm może być za mało, przez co cykl może być zaburzony i tym samym potencjalnie narażasz się na problemy zaraz po wpuszczeniu ryb.

Proponuję poszukać użytkowników naszego forum pod kątem lokalizacji https://forum.klub-malawi.pl/search/ może ktoś poratuje cię brudem ze swoich gąbek i wtedy będziesz miał pewniejszy start biologii 🙂 

Na forum jest wprawdzie kilka osób z Konstancina-Jeziornej (6 razem z tobą) ale niestety logowały się one ostatni raz w 2016/8 roku więc to raczej martwe profile 😞 

Musiałbyś więc poszerzyć zakres poszukiwań 🙂 

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Dobry aranż, fajnie się to prezentuje jako całość. Tak jak mówili wyżej koledzy, oby te kryjówki były, bo ja musiałem po zalaniu, a przed zarybieniem dokładać na szybko gruzu 😁

Zmierzyłeś parametry wody po zalaniu? Ja u siebie sprawdzalem średnio co 3 dni i udało mi się zaobserwować skoki parametrów. 

Masz jakieś pewniaki w obsadzie? Powodzenia 💪

Edytowane przez KapitanCzysty
  • Dziękuję 1
Opublikowano
2 godziny temu, KapitanCzysty napisał(a):

Dobry aranż, fajnie się to prezentuje jako całość.

Dzięki!

Zmierzyłeś parametry wody po zalaniu?

Tak. pH: 7,8 NO2: <0,01 NO3: 1 Jutro zrobię kolejny pomiar.

Masz jakieś pewniaki w obsadzie?

Myślę nad obsadą 3 gatunkową. Z pewniaków to pseudotropheus interruptus i chindongo sp. "elongatus mphanga". Nad 3 gatunkiem się zastanawiam. Może metriaclima callainos albo cynotilapia sp. hara lub labeotropheus simonaeae Katale.

• 10 miesięcy temu...