Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Galvin_PL Opublikowano 14 Lutego 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #1 Opublikowano 14 Lutego 2023 Witam. Po wielu godzinach spędzonych na czytaniu forum, zdecydowałem się postawić swój własny skrawek Malawi, który chcę Wam przedstawić. Na początek trochę danych technicznych: Zbiornik: 121x60x57 (414 litrów) 12mm, przednia i lewa szyba OW Filtracja: narurowiec na pompie Diamond 25-60/180, 3x korpus mechaniczny, 2x korpus chemiczny, 3x korpus biologiczny Aranżacja: około 110 kg zielonego serpentynitu oraz 15 kg piasku kwarcowego + 10 kg żwirku Oświetlenie: DIY na modułach LED, 13x biały i 7x RGB na profilu aluminiowym, sterownik LedDimmerPro V4 Zbiornik został zalany 13.02.. Dzisiaj wlałem 2 ampułki Prodibio Biodigest i czekam na rozwój cyklu azotowego. Teraz mam już czas na rozmyślanie nad obsadą. Poniżej zdjęcie zbiornika: 12
Robson79 Opublikowano 14 Lutego 2023 #2 Opublikowano 14 Lutego 2023 Akwarium prezentuje się bardzo ładnie, tylko obawiam się o brak kryjówek dla dorosłych ryb... 1 1
Galvin_PL Opublikowano 14 Lutego 2023 Autor #3 Opublikowano 14 Lutego 2023 5 minut temu, Robson79 napisał(a): Akwarium prezentuje się bardzo ładnie, tylko obawiam się o brak kryjówek dla dorosłych ryb... Kryjówki są, ale zrobione od tyłu i z boku. Również pierwszy kamień od lewej zasłania jedną z jam.
nsp Opublikowano 15 Lutego 2023 #4 Opublikowano 15 Lutego 2023 Akwa zapowiada się ładnie, też jak @Robson79 zastanawiam się czy są kryjówki, ale może taka perspektywa i takie ułożenie kamieni, że ich nie widać 13 godzin temu, Galvin_PL napisał(a): Filtracja: narurowiec na pompie Diamond 25-60/180 Pracowałem parę lat w hurtowni instalacyjno-sanitarnej i niestety produkty firmy Diamond nie cieszyły się zbyt dobrym działaniem i wytrzymałością, więc polecałbym mieć na uwadze to, że któregoś dnia może się zepsuć (ale nie musi). Dobrze jest mieć w pobliżu sklep/market/hurtownię gdzie od ręki dostaniesz drugą 1 1
rafalniski Opublikowano 15 Lutego 2023 #5 Opublikowano 15 Lutego 2023 Aranżacja prezentuje się super, ale mam nadzieję, że skały leżą na jakimś podkładzie a nie bezpośrednio na szkle albo co gorsza na piasku? Jeżeli nie to napraw to jak najszybciej bo czeka cię niemiła niespodzianka jak ryby zaczną kopać! 16 godzin temu, Galvin_PL napisał(a): Zbiornik został zalany 13.02.. Dzisiaj wlałem 2 ampułki Prodibio Biodigest i czekam na rozwój cyklu azotowego. Pamiętaj, że same bakterie nie wystarczą - wymagają pożywki - jest na to kilka sposobów, dwa najpopularniejsze masz tutaj: 1
Galvin_PL Opublikowano 15 Lutego 2023 Autor #6 Opublikowano 15 Lutego 2023 Godzinę temu, rafalniski napisał(a): Aranżacja prezentuje się super, ale mam nadzieję, że skały leżą na jakimś podkładzie a nie bezpośrednio na szkle albo co gorsza na piasku? Dziękuję! Skały leżą na spienionym PCV. Godzinę temu, rafalniski napisał(a): Pamiętaj, że same bakterie nie wystarczą - wymagają pożywki Wsypałem suchy pokram, gdy wlałem bakterię. Mam nadzieję, że wystarczy?
rafalniski Opublikowano 15 Lutego 2023 #7 Opublikowano 15 Lutego 2023 Godzinę temu, Galvin_PL napisał(a): Wsypałem suchy pokram, gdy wlałem bakterię. Mam nadzieję, że wystarczy? Sam pokarm może być za mało, przez co cykl może być zaburzony i tym samym potencjalnie narażasz się na problemy zaraz po wpuszczeniu ryb. Proponuję poszukać użytkowników naszego forum pod kątem lokalizacji https://forum.klub-malawi.pl/search/ może ktoś poratuje cię brudem ze swoich gąbek i wtedy będziesz miał pewniejszy start biologii Na forum jest wprawdzie kilka osób z Konstancina-Jeziornej (6 razem z tobą) ale niestety logowały się one ostatni raz w 2016/8 roku więc to raczej martwe profile Musiałbyś więc poszerzyć zakres poszukiwań 1 1
KapitanCzysty Opublikowano 16 Lutego 2023 #8 Opublikowano 16 Lutego 2023 (edytowane) Dobry aranż, fajnie się to prezentuje jako całość. Tak jak mówili wyżej koledzy, oby te kryjówki były, bo ja musiałem po zalaniu, a przed zarybieniem dokładać na szybko gruzu . Zmierzyłeś parametry wody po zalaniu? Ja u siebie sprawdzalem średnio co 3 dni i udało mi się zaobserwować skoki parametrów. Masz jakieś pewniaki w obsadzie? Powodzenia Edytowane 16 Lutego 2023 przez KapitanCzysty 1
Galvin_PL Opublikowano 16 Lutego 2023 Autor #9 Opublikowano 16 Lutego 2023 2 godziny temu, KapitanCzysty napisał(a): Dobry aranż, fajnie się to prezentuje jako całość. Dzięki! 2 godziny temu, KapitanCzysty napisał(a): Zmierzyłeś parametry wody po zalaniu? Tak. pH: 7,8 NO2: <0,01 NO3: 1 Jutro zrobię kolejny pomiar. 2 godziny temu, KapitanCzysty napisał(a): Masz jakieś pewniaki w obsadzie? Myślę nad obsadą 3 gatunkową. Z pewniaków to pseudotropheus interruptus i chindongo sp. "elongatus mphanga". Nad 3 gatunkiem się zastanawiam. Może metriaclima callainos albo cynotilapia sp. hara lub labeotropheus simonaeae Katale.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Galvin_PL Opublikowano 27 Grudnia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #10 Opublikowano 27 Grudnia 2023 Witam. Od założenia akwarium minęło już około 10 miesięcy. Obsadę wpuściłem 14 kwietnia a aktualnie prezentuję się ona następująco: Chindongo sp. "elongatus mphanga" Chilumba Reef 3x4 Pseudotropheus interruptus Machili 2x4 Labeotropheus simonaeae Katale 2 sztuki (najprawdopodobniej 1x1) Cynotilapia sp. hara Gallireya Reef 3x3 Gdy była wpuszczana, to liczba osobników była trochę inna, lecz niestety bez mojej ingerencji zredukowała się. Kiedy wyjechałem na wakacje to powierzyłem karmienie rodzinie i najprawdopodobniej ryby dostawały wtedy za dużo mięsnego pokarmu. Od razu po moim powrocie zaczęły chorować na bloat. Niestety pech chciał, że zdechły mi tylko samice, a samce nadal pozostały u mniej w znacznej ilości. Chociaż na razie nie dochodzi do większych sprzeczek między nimi. Wydaję mi się, że wynika to z tego, że z każdego gatunku wybarwiony pozostaje tylko dominujący samiec, który jest o kilka centymetrów większy, natomiast reszta nawet nie próbuje strącić dominanta z jego pozycji i ukrywa swoje barwy, a pokazuje je tylko epizodycznie. (Z wyjątkiem pseudotropheusów, gdzie wybarwione są dwa samce, ale nie przeszkadzają sobie nawzajem). W akwarium nie obyło się bez falownika. Zamontowałem tydzień temu Jebao MOW-9, który chodzi na 30% od godz. 9 do 22 i daje sobie radę z odchodami, które zaczęły zalegać. Od sierpnia dochodzi do tareł. Ostały mi się już 3 maluchy. Trochę niepokoi mnie ta sytuacja, gdyż chce uniknąć przerybienia w przyszłości. Nauczka jest dla mnie taka, że następnym razem, gdy będę układał aranżację muszę odpuścić sobie mniejsze kamienie. Wygląda to ładnie, ale powstają małe szczeliny gdzie ukrywa się narybek, a moje większe osobniki nie są zbytnio zainteresowane zjadaniem taki wyrostków, mimo że pływają im "koło nosa". Z tego względu zacząłem zastanawiać się nad kupnem eliminatora narybku (może jakiś nimbochromis lub inny drapieżnik). Wyławianie maluchów w moim przypadków mija się z celem ze względu na to, że moje ryby są bardzo płochliwe i tylko jak wsadzę rękę do akwarium to zaraz wszystkie znikają w kamieniach (już boję się możliwej redukcji w przyszłości. Myślę, że nie obędzie się bez zmiany aranżacji). A zbiornik prezentuję się następująco: 12
Rekomendowane odpowiedzi