Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem nowym posiadaczem akwarium Malawi. Dokładnie od 3 dni. Mam zbiornik 240L w którym mam 18 pyszczakow Auratus i 8 Saulosi. Filtr kubełkowy zewnętrzny Eheim3 profesional. Temperatura wody 25-27.  Pierwsze pytanie czy taki zbiornik nie jest za mały na tyle ryb? Filtr wypuszcza wodę po długości ale mam dołożona końcówkę żeby napowietrzanie było przez co ciśnienie jest mocne i w akwarium jest  mętna woda:/ zastanawiam się czy nie dolozyc do srodka filtra z gąbka i napowietrzaniem żeby odchody ryb zatrzymywały się na gabce a nie latały po całym akwa. Od wczoraj ta koncowka była zdjęta żeby nie robiło takiego wiru i dziś ryby zaczęły się trochę ocierać o kamienie a saulosi co jakiś czas się trzęsą jakby ich prądem raziło:( wiekszosc ryb siedziało pochowane lub w jednym rogu akwa i gleboko oddychały wiec wlaczylem znów napowietrzanie i zaczęły znów pływać po akwa. Dodam, ze zanim je kupiłem to woda w akwa była tylko jeden dzień. Pokieruje mnie ktoś jak nalezy zadbać o te piekne rybki? Obawiam się, ze mi pozdychają:( Z gory bardzo Dziekuje za każda pomoc:)

12C03C6A-BCED-4D3E-8BED-9D2F9497BEA3.jpeg

7564D881-490F-4831-867F-C6A88226D593.jpeg

B4F787A6-4BFA-4F3A-AD09-2CBE85ED8A64.jpeg

3234CE56-F9A3-4DE5-8656-21DC96ED26D3.jpeg

AEB4CA82-B9D0-4C7F-91C0-77A4D9C67860.jpeg

Opublikowano

Cześć.

Przede wszystkim napisz, czy ten filtr który masz wystartowałeś od zera, czy też dostałeś go od kogoś u kogo pracował w zbiorniku i jest szansa że jest w nim zaszczepiona biologia.

Wydaje mi się że niestety pierwsza opcja, zbiornik nie był przygotowany na przyjęcie tyłu ryb, mętna woda jest jednym z wykładników takiego stanu.

Napowietrzaj silnie wodę, dodaj bakterie np Prodibio Biodigest, ogranicz karmienie i rób częste podmiany wody.

• Lubię to 2
Opublikowano

Cały zestaw akwa kupiłem używany. Tez były w nim kiedyś Malawi. No niestety nie było czasu na przygotowanie odpowiednio wody zanim zakupiłem rybki.

Jeszcze dodam, ze dziś badałem wodę i no2 i no3 jest bardzo zawyżone. Czy te ryby przetrwają to? 

Opublikowano
35 minut temu, Przemek1946 napisał(a):

Pierwsze pytanie czy taki zbiornik nie jest za mały na tyle ryb?

Na tyle ryb nie jest zbyt mały.  Pytanie czy na taką obsadę jest  mały. 

36 minut temu, Przemek1946 napisał(a):

Dokładnie od 3 dni. Mam zbiornik 240L w którym mam 18 pyszczakow Auratus i 8 Saulosi.

A cykl azotowy? Czy wpuściłeś ryby 3 dni od zalania?

Opublikowano

Do tego w sytuacji krytycznej lepiej mieć coś podobnego jak sera Toxivec. Do tego dużo bakterii, żeby jak najszybciej się zadomowiły i po każdej podmianie też dodawaj. Pamiętaj żeby nie lać wody z kranu. 

Niech powierzchnia wody mocno się rusza, chlupie etc. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Nie było niestety cyklu azotowego ponieważ nie było na to czasu i był to spontan z zakupem zestawu i ryb. Niestety nigdy nie miałem tych ryb i nie wiedziałem, ze coś takiego nalezy wykonać.

Czyli woda musi być dostana? robić często podmiany wody tak? Ile mniej więcej tej wody wymieniac i jak często?

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Przemek1946 napisał(a):

Czyli woda musi być dostana? robić często podmiany wody tak? Ile mniej więcej tej wody wymieniac i jak często?

Pytasz w tej chwili o podmianki. Czyli podmianę wody w dojrzałym akwa.  Rób raz na tydzień w ilości 1/3 słupa wody. Woda powinna być odstana albo potraktowana uzdatniaczem .  Natomiast teraz rób tak mniej więcej 10 - 20 % przez około miesiąc. Jeżeli masz dostęp do środków zbijających NO3 i NO2 to warto je podawać aby ryby przetrwały ten okres.  Przeczytaj sobie też poniższe zaznaczone na czerwono tematy. Tak dla własnej wiedzy: https://forum.klub-malawi.pl/forum/111-podstawy/

Zorientuj się u siebie czy znajdziesz Kordon AmQuel Plus  lub coś działającego na tej samej zasadzie.  Uratował wiele ryb w takim przypadku jak Twój

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
  • Lubię to 2