Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Bezprym napisał(a):

Jak tylko u swoich ryb zaobserwowałem długie białe odchody i brak apetytu zaraz aplikowałem im kurację lekiem Zoolek Protocaps M, pomogło. Lek ten jest niegroźny dla bakterii nitryfikacyjnych i można przeprowadzać w zbiorniku ogólnym. 

Dziękuje za info, dawałem ten lek i mnóstwo innych poźniej też esha200 itp, metronidazol.... nic nie pomogło.

Opublikowano
7 minut temu, Fal11 napisał(a):

Podałem, parametry taka jak woda prosto z kranu

Nigdzie nie podałeś wartości, a po drugie nie jesteśmy wróżkami, żeby znać parametry Twojej kranówki…

• Lubię to 2
Opublikowano

Niejednokrotnie ktoś pisał, że parametry są OK, a gdy w końcu je podał to się okazało, że absolutnie nie są OK. 

A jak stosowales Esha 2000? Nie mądrze się tylko mnie ciekawi sposób kuracji, bo może bym chciał ją wykorzystać u siebie jakbym miał jakieś problemy.

• Lubię to 2
Opublikowano
3 godziny temu, Fal11 napisał(a):

Podałem, parametry taka jak woda prosto z kranu, naprawdę nie rozumiem czemu niektórzy na siłę próbują dopatrzeć się wszelkiego zła w parametrach wody?

Jeżeli parametry masz takie jak w kranie to po co robiłeś podmiany?
Od jakości wody wiele zależy, ryby są nosicielami wielu bakterii, grzybów które rozwijają się w odpowiednich dla siebie warunkach. 
Co to może być u Ciebie, za mało podajesz informacji . Czekam na odpowiedź.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Biały robal z filmiku to nie pasożyt, zdarza się w akwariach. Szybkie oddychanie to mogą być pasożyty skrzelowe/ Pierwsze to pomiar NH4. Ja stosowałem z powodzeniem środek MLP Morenicol Lernex Pro.

Jak jesteś z ok. Piaseczna to testy jak i MLP udostępnię.

Często ryby dzikie mają w sobie pasożyty (częste u zbrojników) a mimo to w swoim środowisku spokojnie żyją i się rozmnażają. Ryby nasze też mają florę w sobie a tylko w niesprzyjajacych warunkach lub gdy warunki skokowo się zmieniają - one przy osłabieniu ryb się namnażają. 

Edytowane przez novi
Opublikowano
W dniu 4.02.2023 o 11:03, Bezprym napisał(a):

Jak tylko u swoich ryb zaobserwowałem długie białe odchody i brak apetytu zaraz aplikowałem im kurację lekiem Zoolek Protocaps M, pomogło. Lek ten jest niegroźny dla bakterii nitryfikacyjnych i można przeprowadzać w zbiorniku ogólnym. 

Dzięki za info. Stosowałem też ten preparat, nic nie pomógł.

W dniu 4.02.2023 o 15:37, nsp napisał(a):

Nigdzie nie podałeś wartości, a po drugie nie jesteśmy wróżkami, żeby znać parametry Twojej kranówki…

Parametry kranówki w na stronie wodociągów można sprawdzić. Nie wiem tylko dlaczego cały czas musimy o wodzie dyskutwoać a nie o paożytach które mam w akwarium.

W dniu 4.02.2023 o 15:42, Pikczer napisał(a):

Niejednokrotnie ktoś pisał, że parametry są OK, a gdy w końcu je podał to się okazało, że absolutnie nie są OK. 

A jak stosowales Esha 2000? Nie mądrze się tylko mnie ciekawi sposób kuracji, bo może bym chciał ją wykorzystać u siebie jakbym miał jakieś problemy.

Błagam, skończmy już ten temat wody z kranu.  esha2000 stosowałem zgodnie z instrukcją, u mnie nic nie pomógł, ten preparat polecał mi chodowaca u którego kupowałem ryby.

Opublikowano

Wracając do tematu, czy ktoś widział czy miał w akwarium takie robaczki z filmu? Czy to mogą być pasożyty które wybiły ryby czy to zwykłe nieszkodliwe nicienie a ryby wybiło mi coś innego.

TYLKO PROSZĘ JUŻ WIĘCEJ NIE PISAĆ O WODZIE:)

Opublikowano
20 godzin temu, novi napisał(a):

Biały robal z filmiku to nie pasożyt, zdarza się w akwariach. Szybkie oddychanie to mogą być pasożyty skrzelowe/ Pierwsze to pomiar NH4. Ja stosowałem z powodzeniem środek MLP Morenicol Lernex Pro.

Jak jesteś z ok. Piaseczna to testy jak i MLP udostępnię.

Często ryby dzikie mają w sobie pasożyty (częste u zbrojników) a mimo to w swoim środowisku spokojnie żyją i się rozmnażają. Ryby nasze też mają florę w sobie a tylko w niesprzyjajacych warunkach lub gdy warunki skokowo się zmieniają - one przy osłabieniu ryb się namnażają. 

Dzięki za odpowiedź, bardzo rzeczowa i pomocna.  Widzisz, dawałem rybom wszystko, jedyne czego nie dałem to właśnie ten MLP. A myślałem o nim, tylko już za późno było po tym wszytskim. Na allegro sprzedają w maniejszych poracjach, rozumiem że to jet to?

https://allegro.pl/oferta/mlp-morenicol-lernex-pro-100ml-12129469617

Tylko teraz ryb już nie ma i lek na razie niepotrzebny.  Problem i pytanie jest takie czy te pasożyty mogą przetwać gdzieś w filtrze, piasku, roślinach i  czy nie wybiją mi kolejnej obsady?

Chyba już pisałem wcześniej że tą sytuację dwa razy przechodziłemm, akwarium miałem od wiosny, we wrześniu pojawiły się te odchody długie (mam wrażenie że po włożeniu do akwarium kulek z mchem tak eksperymentalnie, ale to może zbieg okoliczności)   Ryby wszytskie padły w pażdzierniku. Zbiornik wyczyściłem, i wystartowałem stał miesiąc bez ryb, dałem nową obasdę i po kilku tygodniech znów to samo z tymi odchodami i historia się powtórzyła. Gdzieś  musiały przetwać te pasożyty albo formy przetrwalinikowe, nie wiem co mam teraz zrobić zeby się pozbyć raz na zawsze? Wygotować piach wymroźić? A rosliny, filtry?  Może ten MLP mi to wszystko wystarczająco odkazi?

Opublikowano

To proszę czytaj co piszemy. Wg mnie to pierścienice, wazonkowce ale z tych nie jadalnych przez rybcie. Wg mnie nieszkodliwe ale nichciane. Po czasie winny same zniknąć jak pokarm nie zalega na dnie.