Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Trochę ciężko było mi wymyślić temat :) Chodzi mi o to, iż akwarium jest narożne (wiem, czytałem wasze opinie :oops: ) a za kamieniami w stronę roku akwa jest dość dużo miejsca. Dzięki temu są schowane wszelkie rurki. Kamienie - piaskowce płaskie - są poukładane tak, aby rybki miały swoje kryjówki / garaże :)

No i teraz żeby uniknąć sytuacji, że rybki wolą być z tyłu akwa, chciałem przy użyciu plastykowej siatki ogrodowej (oczka 1cm) zablokować dostęp między kamieniami a rogiem akwa. Jak radzicie?

pozdrawiam!

Opublikowano

Ja bym odradził taki pomysł. Dobrze jest, jeśli ryby mają swobodę w akwa. Im bardziej chcesz im ograniczyć gdzieś dostęp, tym większe szanse, że ryby się tam jakoś dostaną i co gorsza, nie wypłyną. Pamiętaj, że pyszczaki to takie skubańce, że coś wykombinują i Twój pomysł załatwią :wink: Zostaw, jak jest.

Trochę mnie martwią te Twoje garaże. Mam nadzieję, że użyłeś tylko takiej przenośni i nie zbudowałeś blokowiska w akwa.

Opublikowano

Pyszczaki wciskają się w każdą dziurę, jezeli jednak dobrze urządzisz akwarium, ryby nie będą wypłoszone to nie będą miały po co siedzieć cały czas z tyłu akwarium, natomiast jeżeli będą sie czegokolwiek bały to czy zagrodzisz tył czy nie to one i tak ci sie pochowają, jak nie z tyłu to w garażach.

Aby ryby dobrze czułu sie w akwarium musisz im zapewnic przyzwoite warunki, a narazie wie,y tylko że masz narozne akwarium, ale ile litrów, jaki rozmiar jaka filtracja, jak włączysz filtry to kiedy zamkniesz cykl azotowy i jakie parametry ma woda. Wszystko to należy zrobić pod wygodę pysiów a zapomnienie o jakimś z tych warunkow może spowodować ze nie będziesz wogóle widzial swoich ryb.

Opublikowano

Wiem że jako jedyny mam narożne akwa. Filtracje, piasek i warunki już opisywałem na forum pytając się o podłoże oraz parametry wody. Obecnie akwa dojrzewa już 10 dzień. Na razie badam parametry wody. Skończyłem oświetlenie nocne na diodach LED. Nie chcę aby rybki miały szok podczas nagłego włączania oświetlenia dziennego, dlatego włącza się godzinę przed i załącza godziną po, nakładając się nawzajem przez pół godziny. Ale to opiszę jeszcze pewnie :)

Jak parametry wody będą w normie to odbiorę rybki.

Wracając do tematu, w takim razie zostawię ten pomysł.

dzięki i pozdrawiam!

Opublikowano
Wiem że jako jedyny mam narożne akwa.

No i błąd nie jedyny ;) ale tamto miało ponad 300 litrów

Opublikowano

A przepraszam, nie wiedziałem :) Jak rozwiązałeś temat tła? Może żeby nie robić OT, pisze na PW, nie masz nic przeciwko ?