Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych i miłych forumowiczów. 

Niestety musiałem się pożegnać z Cynotilapia "Hara".  Ponad miesiąc czasu u mnie, a ryby właściwie nie rosły. Poza tym mimo, że samiec piękny to samiczki takie śledziowate.

Na dodatek były karmione na starcie przez 5 miesięcy oszczędnie i tylko spiruliną jak mi się przyznał sprzedawca. Więc zaniedbanie trudne do nadrobienia. 

Dlatego od 11 dni pływają u mnie Metriaclima lombardoi w ilości 3 samce i 5 samic. 

Zastanawiam się nad towarzystwem dla nich. Chodzi mi o jeden gatunek. Zgodny żywieniowo. Zgodny z charakterem. Odmienny kolorystycznie. 

Czy możecie mi coś doradzić? 

Opublikowano

Nie uważam, że samiczki Hary są śledziowate. Odpowiednie s światło potrafi z nich wydobyć piękno. Zastanów się może nad  Pseudotropheus maingano lub   Melanochromis loriae(dawna nazwa parallelus) 

• Lubię to 2
Opublikowano

@Ziemiojad o ile dobrze pamiętam akwarium które miałeś w planach postawić to brutto miało mieć 390l , wspominałem Ci już że to akwarium jest za małe dla M. Lombardoi , zrobiłeś jak uważałeś , zobaczysz co z tego wyjdzie za jakiś czas , chyba że za chwilę też się go pozbędziesz bo nie będzie rósł... Ja bym na Twoim miejscu zastanowiłbym się czy nie będzie najrozsądniej wpuścić do tego akwarium , a w zasadzie do głowy najpierw trochę wiedzy, która w przyszłości może tylko pomóc i Tobie i przede wszystkim mieszkańcom akwarium... Jesteśmy tutaj by pomagać , dzielić się swoją wiedzą , swoimi obserwacjami na temat gatunków , które trzymamy/trzymaliśmy w naszych zbiornikach , forum pęka w szwach od informacji , które wystarczy zaakcentować magicznym guzikiem "szukaj" 

• Lubię to 3
Opublikowano
2 godziny temu, yaro napisał(a):

Jakie akwarium?

Chwilowo 100x40x 45. Ale ryby małe.

Zamówione i w trakcie kompletowania mam akwarium 150x50x60 cm.  

2 godziny temu, matejk napisał(a):

za chwilę też się go pozbędziesz bo nie będzie rósł.

Rosną w oczach. Naprawdę. Piękne ryby. 

Cynotilapie kupiłem od akwarysty z okolicy, niestety wyszło kiepsko. 

Opublikowano

Coś się kolega łatwo poddaje. W naturze ryby żyją często, albo przeważnie w warunkach deficytów pokarmowych.  Akwarium to nie siłownia pełna karków,  że po miesiącu muszą być spektakularne przyrosty. Młode ryby, nawet źle karmione przez jakiś czas, jak trafią w dobre warunki to dogonią. A piękno mieszka w oku patrzącego. Internet pełen zdjęć. Widziały oczy co brały. A jak się pyta, bo się nie wie, to warto słuchać odpowiedzi. A jak się chce ślicznie, bez wysiłku i same sukcesy, to są łatwiejsze biotopy. Tak po mojemu.

• Lubię to 3
Opublikowano

@Ziemiojad bez urazy. Akwarystyka to sport dla cierpliwych. I trzeba też umieć słuchać. Rozp...aniela mnie takie podejście, że mając wiedzę pod nosem gotową, plus bandę wariatów gotowych doradzać za darmo i w dobrej wierze dzieją się takie a nie inne sytuacje. Pamiętam czasy, gdzie po wiedzę o rybkach jechało się do czytelni z trzema przesiadkami. I co wyczytałem i zapamiętałem było moje. Czytaj, pytaj, ucz się. Ryby ci odpłaca pięknem. Nie dzisiaj to za rok.

• Lubię to 1
Opublikowano
3 minuty temu, Ziemiojad napisał(a):

No przecież ich nie ukatrupiłem. Mają nowy dom. Nie są w sklepie. Zmiana obsady to chyba nie zbrodnia 😏

Jasne że nie zabronione. Ale ryba to też żywe stworzenie. Nie wymieniamy co miesiąc psa, kota, konia, ani świnki morskiej. Nie rozumiem ludzi przywiązujących psy w lesie bo się znudziły i tak samo nie bawię w ten sposób rybami.  Jak wziąłem.sobie żywe zwierzę, to o nie dbam, albo oddaje z bólem serca w dobre ręce .. I nie po tygodniu, miesiącu czy innej chwili. 

• Lubię to 3