Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj wracam do siebie do wawy tak wiec nic nie bede narazie robił ale jak tu będe to napewno coś zmienie :) przynajmiej bede miał duzo czasu na oglądanie galerii i duzo wiecej czasu do namysłu co zmienic w tym tle :) plus do tego mam juz dwie skały zrobione które będa z góry akwa przyklejone do dwóch pasków szyby to napewno pod nimi na środku bedzie trzeba zrobić jakąś wieksza skałe (jaskinie) przy podłozu:) i ogólnie troche na tło też dam pianki jeszcze raz i tak jak mówicie zrobie większe te skały troche :) a co do podłoża to bedzie grys dolomitowy to jaką proponujecie granulacje ? bo na dniach będzie trzeba zamówić :) i napewno jeszcze bede miał kilka pytań ale to już nie teraz narazie starczy :) bo i tak będe 350km od akwa to nic mi to narazie nie da :) a więc teraz pozdrawiam i dzieki za rady i komentarze :)

Opublikowano
plus do tego mam juz dwie skały zrobione które będa z góry akwa przyklejone do dwóch pasków szyby to napewno pod nimi na środku bedzie trzeba zrobić jakąś wieksza skałe (jaskinie) przy podłozu:) i ogólnie troche na tło też dam pianki

Pogubiłem się nieco :D Musiałbym zobaczyć, co za kompozycja Ci chodzi po szaraczkach.

Opublikowano

Takie dziury to nic. Jak ja robiłem w piance to mi się takie porobiły na 4-5cm szerokości a głębokie, że hej. No i zalałem calutkie tło ceresitem, jest ciężkie, waży z dobre 15-20 kilo, a na całość zużyłem 3/4 worka 25 kilo.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Marcel, jak Twoje tło? głównie chodzi mi o piankę. Jakiej użyłeś?

Byłem dziś w casto i chłopaki nie wiedzieli, jaka pianka nie zawiera środka grzybobójczego. Oczywiście pytanie było za trudne. Jak czytałem etykiety, to nie było nic o środku grzybobójczym i teraz nie wiem, czy faktycznie go nie było, czy to standard i o nim nie piszą. A kwestia jednak trochę istotna. chciałem już zacząć dziś prace ale znowu klapa...

Tu zwracam się z pytaniem do wszystkich, którzy robili tła z pianki. Napiszcie, jak z tym składem. Jakiej firmy używaliście piankę?

Opublikowano

Moje tło jest z pianki firmy Henkel - Ceresit TS 61 PU FOAM universal - jakieś 9zł za puszkę 750ml. Na etykiecie nic niema o środkach grzybobójczych, jest za to mnóstwo innych nieciekawych informacji o zawartości i działaniu, dotyczą one jednak chyba pianki w fazie „niezastygłej”. Niemniej tło w akwarium 4 miesiąc i wszystko w porządku.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeśli chodzi o piankę to nie kupuj byle jakiej bo wkurzysz się że ledwo zacząłeś a tu już koniec! co do jej składu to żadna z pianek niema istotnych właściwości szkodliwych po wyschnięciu, ja proponuję ci piankę firmy Soudal jest markowa i wydajna wiem bo też akurat robię tło i zużyłem na nie 4 szt. pianki bo chciałem być oszczędny i ostatnią kupiłem właśnie Soudal i okazała się najwydajniejsza. a jak chcesz mieć 100% pewność że pianka nie zaszkodzi ci w akwa to bardzo dokładnie pokryj ją zaprawą ja tak zrobiłem i jestem spokojniejszy