Skocz do zawartości

Wysokie pH wody (do podmiany) z zasobnika c.w.u.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że nie znalazłem podobnego tematu to zapytam tutaj - jakie jest u Was pH ciepłej wody z zasobnika c.w.u.?

Mam akurat dwa zasobniki (połączone szeregowo), każdy posiada anodę magnezową. Pierwszy zasobnik 400L (do solarów) i za nim szeregowo przy piecu c.o. (zintegrowany) drugi na 150L (tam temp.ok.60`C). Zimna woda ma pH w okolicach 7 a już ta sama woda po przejściu przez zasobniki ma 8. Ostudzona, wczoraj pH=8,2. Woda warszawska z Wisły - przewodność w okolicach 700uS. Anoda co kilka lat czyszczona lub wymieniana - ma wżery oraz osadzony na niej kamień wapienny.

I tak zapytam: Jak z tym u Was ?

Opublikowano

Dla zamknięcia tematu - dzisiaj zmierzyłem zimną wodę i ma pH=7,8. Cały czas miałem w ok.7 a teraz dziwne. I to stąd taka zmiana pH w zbiorniku. Ciekawe, że ustawowo teraz może być pH w kranie od 6,5 do 9,5 i niby wszystko OK. Dobrze to już było...

Opublikowano

Twardość wody to jony wapnia i magnezu, gotowanie wody obniża ph  obniżenie temperatury ph wzrasta. U Ciebie anoda magnezowa uwalnia magnez, jest to proces antykorozyjny. Kiedy ph będzie takie same anoda będzie do wymiany.

• Lubię to 1
Opublikowano
15 godzin temu, piotriola napisał(a):

Twardość wody to jony wapnia i magnezu, gotowanie wody obniża ph  obniżenie temperatury ph wzrasta. U Ciebie anoda magnezowa uwalnia magnez, jest to proces antykorozyjny. Kiedy ph będzie takie same anoda będzie do wymiany.

Nie do końca. Gotowanie obniża twardość węglanową ale u mnie podwyższa a nie obniża pH (ostudzona z 8,2 na 8,5) - osadza się CaCO3 i z pozostałych jonów HCO3- szybciej w gotowaniu uwalnia się CO2 i zostaje więcej OH- (jony H+ grupują się po kilka/naście wokół jednej, dużej cząsteczki OH-).

A anoda będzie do wymiany jak różnica potencjałów między obudową a anodą będzie mniejsza niż 0.5mA (średnio < 0.3mA)

Opublikowano

W stanie równowagi pH = 7 -log (pCO2/3KH).

pCO2 zależy od falowania powierzchni, oddychania ryb, napowietrzania, oddychania bakterii itd a nie od parametrów wody.

Czyli obniżanie KH obniża pH w akwarium (w stanie równowagi).

Ubytek CO3 2- w postaci węglanów wapnia powoduje przesunięcie równowagi w prawo i rośnie H3O + (czyli maleje pH, bo to ujemny logarytm).

HCO3 - + H2O <> CO3 2- + H3O+

W wyniku ogrzewania spada rozpuszczalność gazów więc i pCO2, które pewnie ucieka z wody, _czasowo_ podwyższając pH. Po ochłodzeniu z czasem znowu wróci do równowagi, gdy CO2 się rozpuści w wodzie, pH spadnie.

Wiem, zawiłe ;)

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 31.12.2022 o 12:32, triamond napisał(a):

W stanie równowagi pH = 7 -log (pCO2/3KH).

pCO2 zależy od falowania powierzchni, oddychania ryb, napowietrzania, oddychania bakterii itd a nie od parametrów wody.

Czyli obniżanie KH obniża pH w akwarium (w stanie równowagi).

Ubytek CO3 2- w postaci węglanów wapnia powoduje przesunięcie równowagi w prawo i rośnie H3O + (czyli maleje pH, bo to ujemny logarytm).

HCO3 - + H2O <> CO3 2- + H3O+

W wyniku ogrzewania spada rozpuszczalność gazów więc i pCO2, które pewnie ucieka z wody, _czasowo_ podwyższając pH. Po ochłodzeniu z czasem znowu wróci do równowagi, gdy CO2 się rozpuści w wodzie, pH spadnie.

Wiem, zawiłe ;)

Tak, to co napisałeś jest słuszne w pobliżu pH=7.  Dla ok. powyżej 8 i mniej niż 6 to nie ma sensu (odnośnik do zaw. CO2).

I żle się wyraziłem, u mnie nie chodzi o gotowanie wody ale o podmianę wodą podgrzaną ze zbiornika c.w.u. o temp ok.60`C. Ale procesy są podobne - wytrącanie kamienia na anodzie.