Skocz do zawartości

Wysokie pH wody (do podmiany) z zasobnika c.w.u.


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że nie znalazłem podobnego tematu to zapytam tutaj - jakie jest u Was pH ciepłej wody z zasobnika c.w.u.?

Mam akurat dwa zasobniki (połączone szeregowo), każdy posiada anodę magnezową. Pierwszy zasobnik 400L (do solarów) i za nim szeregowo przy piecu c.o. (zintegrowany) drugi na 150L (tam temp.ok.60`C). Zimna woda ma pH w okolicach 7 a już ta sama woda po przejściu przez zasobniki ma 8. Ostudzona, wczoraj pH=8,2. Woda warszawska z Wisły - przewodność w okolicach 700uS. Anoda co kilka lat czyszczona lub wymieniana - ma wżery oraz osadzony na niej kamień wapienny.

I tak zapytam: Jak z tym u Was ?

 

Opublikowano

Dla zamknięcia tematu - dzisiaj zmierzyłem zimną wodę i ma pH=7,8. Cały czas miałem w ok.7 a teraz dziwne. I to stąd taka zmiana pH w zbiorniku. Ciekawe, że ustawowo teraz może być pH w kranie od 6,5 do 9,5 i niby wszystko OK. Dobrze to już było...

Opublikowano

Twardość wody to jony wapnia i magnezu, gotowanie wody obniża ph  obniżenie temperatury ph wzrasta. U Ciebie anoda magnezowa uwalnia magnez, jest to proces antykorozyjny. Kiedy ph będzie takie same anoda będzie do wymiany.

  • Lubię to 1
Opublikowano
15 godzin temu, piotriola napisał(a):

Twardość wody to jony wapnia i magnezu, gotowanie wody obniża ph  obniżenie temperatury ph wzrasta. U Ciebie anoda magnezowa uwalnia magnez, jest to proces antykorozyjny. Kiedy ph będzie takie same anoda będzie do wymiany.

Nie do końca. Gotowanie obniża twardość węglanową ale u mnie podwyższa a nie obniża pH (ostudzona z 8,2 na 8,5) - osadza się CaCO3 i z pozostałych jonów HCO3- szybciej w gotowaniu uwalnia się CO2 i zostaje więcej OH- (jony H+ grupują się po kilka/naście wokół jednej, dużej cząsteczki OH-).

A anoda będzie do wymiany jak różnica potencjałów między obudową a anodą będzie mniejsza niż 0.5mA (średnio < 0.3mA)

Opublikowano

W stanie równowagi pH = 7 -log (pCO2/3KH).

pCO2 zależy od falowania powierzchni, oddychania ryb, napowietrzania, oddychania bakterii itd a nie od parametrów wody.

Czyli obniżanie KH obniża pH w akwarium (w stanie równowagi).

Ubytek CO3 2- w postaci węglanów wapnia powoduje przesunięcie równowagi w prawo i rośnie H3O + (czyli maleje pH, bo to ujemny logarytm).

HCO3 - + H2O <> CO3 2- + H3O+

W wyniku ogrzewania spada rozpuszczalność gazów więc i pCO2, które pewnie ucieka z wody, _czasowo_ podwyższając pH. Po ochłodzeniu z czasem znowu wróci do równowagi, gdy CO2 się rozpuści w wodzie, pH spadnie.

Wiem, zawiłe ;)

  • Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 31.12.2022 o 12:32, triamond napisał(a):

W stanie równowagi pH = 7 -log (pCO2/3KH).

pCO2 zależy od falowania powierzchni, oddychania ryb, napowietrzania, oddychania bakterii itd a nie od parametrów wody.

Czyli obniżanie KH obniża pH w akwarium (w stanie równowagi).

Ubytek CO3 2- w postaci węglanów wapnia powoduje przesunięcie równowagi w prawo i rośnie H3O + (czyli maleje pH, bo to ujemny logarytm).

HCO3 - + H2O <> CO3 2- + H3O+

W wyniku ogrzewania spada rozpuszczalność gazów więc i pCO2, które pewnie ucieka z wody, _czasowo_ podwyższając pH. Po ochłodzeniu z czasem znowu wróci do równowagi, gdy CO2 się rozpuści w wodzie, pH spadnie.

Wiem, zawiłe ;)

Tak, to co napisałeś jest słuszne w pobliżu pH=7.  Dla ok. powyżej 8 i mniej niż 6 to nie ma sensu (odnośnik do zaw. CO2).

I żle się wyraziłem, u mnie nie chodzi o gotowanie wody ale o podmianę wodą podgrzaną ze zbiornika c.w.u. o temp ok.60`C. Ale procesy są podobne - wytrącanie kamienia na anodzie.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.