Skocz do zawartości

Powrót do pyszczaków po wielu latach...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 28.12.2022 o 11:01, Misyo napisał(a):

1. Jaka jest zaleta SUMPa w przypadku pyszczaków.

Uważam , że przy 200 litrowym akwa szkoda się bawić sumpem.  Co nie oznacza , że nie zda i tutaj egzamin . Zda.. jak najbardziej. Nie ma konkretnychza lub przeciw. Ja osobiście bym się nie bawił w sumpa.

W dniu 28.12.2022 o 11:01, Misyo napisał(a):

Oase Biomaster Thermo

Jako biolog wystarczy tyle , że dałbym tutaj jeszcze na wlocie prefiltr Eheim.  Z mechaniką gorzej.  W małym akwa zawsze coś dodatkowego widać. Ale dałbym AC2000  z gąbką, schował za jakimś kamieniem. Tak teraz myślę , że może jednak i warto dać sumpa? Jak msz szkło na sumpa to warto spróbować . Jak nie zrób coś na kształt jak napisałem. 

13 minut temu, Misyo napisał(a):

Edytować już nie idzie... 

Teraz widać zdjęcia.  Edytować można w ciągu 24 godzin. Potem lipa.

@Bartek_De  Bartku..połącz moje posty. Dziękuję:)

Opublikowano

Andrzeju,

200L to ja mam roślinne... a tutaj piszemy o czymś większym (zacząłem na 160cm x 60 x 65h) ALE przez weekend pomieszałem trochę meblami w salonie - i jak pani "dizajnerka" mi to klepnie (czytaj powie, że spoko by moja żona stwierdziła, że tak jest spoko) to może i 180cm wejdzie... 

Miałem pyszczkami z pompą grundfosa plus narurowcami (stare dzieje). Miałem pyszczaki gdzie był sump ale tutaj zaliczyłem totalną porażkę (przeceniłem sprzęt nad biologię - za wcześnie wrzuciłem życie i tyle w temacie) a następnie poszedłem w morszczyznę. 

Chcę wrócić do pyśków - i od tygodnia sobie czytam i czytam... i prawdopodobnie zdecyduję się na sumpa mimo wszystko. 

1. Akwarium będzie dotykać lewym bokiem i tyłem do ściany - dosłownie. Prawy bok jest widoczny z całego salonu i nie chcę mieć żadnych przewodów czy rurek. Dlatego komin...

2. Prawdopodobnie zdecyduję się na tło. Mam 3 opcję do wyboru - niestety rockzolid zniknął z polskiego rynku - a to mój faworyt. Zostaje BTN i coś tam jeszcze. Prawdopodobnie za tłem zrobię filtr z gąbkami z dużym prefiltrem. Albo oleję temat i nic nie zrobię oprócz obiegu wody.

3. Sump jest uniwersalny. Jak mi się znudzi to zawsze mogę postawić inny biotop.

4. Mam rury, zawory, pompy.... 

Także czekam na Panią DIZAJNERKĘ i działam :)

Misyo

Opublikowano
Godzinę temu, Misyo napisał(a):

2. Prawdopodobnie zdecyduję się na tło. Mam 3 opcję do wyboru - niestety rockzolid zniknął z polskiego rynku - a to mój faworyt. Zostaje BTN i coś tam jeszcze. Prawdopodobnie za tłem zrobię filtr z gąbkami z dużym prefiltrem. Albo oleję temat i nic nie zrobię oprócz obiegu wody.

z naszych rodzimych TerrArt Pracownia Terrarystyczna, robi cuda  :) 

• Lubię to 2
Opublikowano
18 godzin temu, Nath_147 napisał(a):

z naszych rodzimych TerrArt Pracownia Terrarystyczna, robi cuda  :) 

Serio dobrze to wygląda! Czekam na finalne wymiary zbiornika i będę się z nimi kontaktować.

Opublikowano
W dniu 29.12.2022 o 21:40, Misyo napisał(a):

No dobra... co znalazłem :)

tło które miałem to był rokzolid timur XXL. 

Wyglądało to mnie więcej tak:

800L zdjęcie 1

800L Zdjęcie 2

800L Zdjęcie 3

800L zdjęcie 4

A tutaj mój pierwszy baniak 840L :) Dzikie czasy :)

https://share.icloud.com/photos/027ujCpX2RViaxmGbdpYWDCLw

I takie temat też przerabiałem....

I takie....

Trochę o sumpie...

Znam to akwarium... Tylko nie wiem czy dobrze pamiętam osobę? Pracowałeś u ruskich? Jakiś Petersburg czy coś? :)

Opublikowano
W dniu 10.01.2023 o 11:28, seemann napisał(a):

Znam to akwarium... Tylko nie wiem czy dobrze pamiętam osobę? Pracowałeś u ruskich? Jakiś Petersburg czy coś? :)

Haha tak :) 5 lat tam mieszkałem :)) 

Siemka.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wracam do tematu.

Finalnie 160x60x65h. Muszę zabudować u góry - niestety młody uwielbia wrzucać wszystko jak leci do wody - niedawno opakowanie żarcia wrzucił np.... do dzisiaj się z tym męczę :) 

Rezygnuję z zakupu gotowca. Bo skoro muszę zmieniać fronty oraz nie potrzebuję aluminiowej zabudowy bo będzie do sufitu - to bez sensu płacić 11K... dlatego szukam sensownej firmy która wykona mi całościowo - stelaż, szkiełko i najlepiej zabudowę - ale tutaj mogę poszukać konkretnie firmy od zabudów kuchennych na przykład... Najlepiej gdzieś w okolicach Warszawy..

Dotychczasowe szkiełka zamawiałem w Szczecinie ale szczerze mówiąc - od miesiąca nie jestem w stanie uzyskać nawet wyceny a mając doświadczenie z poprzednich lat - zamówienie będzie się realizować pół roku... nie chcę mi się :) Kogoś polecacie?

Nie wiem czy sump czy komin i kubeł. Tło i moduły od TerrArt Pracownia Terrarystyczna. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Jak zamawiasz tło i moduły w TerrArt to on ma doświadczenie w miejscach pod filtrację za całym tłem, w części tła lub w module.

Szkło polecam od @timi-akwaria.pro, mam od niego szkło i stelaż. Zabudowę zrobiłem sam.

Powodzenia!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Napisałem to Timi. Zobaczymy co odpiszę. 

Wciąż nie mam przekonania do filtracji w tle. Oczywiście jakieś powroty i zasysy jak najbardziej OK... Ale czyszczenie tego... :)

Misyo...