Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś miał do czynienia ze zwierzem takim? Rozważam go wstępnie do 240 jednogatunkowo jakoś 2-3/8-10. Pójdzie, nie pójdzie? Wszelkie słowa poparcia jak i wybicie pomysłu z głowy mile widziane😉. Mało o nim znalazłem po polskiemu i w innych językach. Suche opisy, mało doświadczeń od osób, które miały i znają.

Opublikowano

Średniej wielkości to mbuna, ale wykazuje silny instynkt terytorialny. To dobra ryba do towarzystwa z takimi zawodnikami jak auratus, fainzilberi itd. Wewnątrz gatunkowo agresywny. Wymaga dużego zbiornika i dużo cierpliwości, aby stworzyć grupę z kilkoma samcami.

Super ryba, ale zdecydowanie odradzam do takiego zbiornika. 

• Lubię to 3
Opublikowano

Dzięki @przemo-h To na razie luźny pomysł. Zasugerowałem się kilkoma źródłami, które dość rygorystycznie podchodzą do wielkości baniaków a tutaj sugerują że można działać od 120 cm długości. Jeszcze będę myślał, temat do realizacji w maju, więc mam czas.

• Lubię to 1
Opublikowano

@pulpetjeśli możesz odpalić dla nich większy zbiornik, to na prawdę polecam. Ciekawa ryba. Lubi obierać rewir na dużym kamieniu i zawzięcie go broni. Podobne zachowanie zauważyłem u Protomelas steveni Taiwan. Nie interesuje się za bardzo grotami, ale właśnie taką przestrzenią na kamieniu. Tropheopsy ogólnie słyną z tzw. ogrodnictwa. 

• Lubię to 1