Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Osobiście uważam że zbiornik 130cm długi jest za mały dla M. Estherae a tym bardziej dla M.Lombardoi , tego drugiego trzymałem w akwarium o długości 180cm i w okresie tarła reszta ryb siedziała potulnie na 30cm odcinku końca akwarium. Panowie to jest 390L netto , odjąć piach , kamienie i ewentualnie jakiś filtr i tej wody jest nie wiele . 

• Lubię to 2
Opublikowano
16 godzin temu, Ziemiojad napisał(a):

może zamiast red redów to  Metriaclima Lombardoi? 

Jak chcesz jakieś żółte pyszczaki do hary to najlepiej yellowy, albo coś z żółtymi samicami np; pseudotropheus interruptus, p. johanni, m. msobo magunga.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Połączyłem dwa w jednym. Chodzi o kolory, czyli żółty i niebieski i dlatego w akwarium pływają teraz 3 samce ( ca. 10 cm) i 5 samic ( ca. 8 cm) Maylandia lombardoi. 

Będzie jednogatunkowe. 

Edytowane przez Ziemiojad
Opublikowano
W dniu 19.01.2023 o 10:34, matejk napisał(a):

Osobiście uważam że zbiornik 130cm długi jest za mały dla M. Estherae a tym bardziej dla M.Lombardoi , tego drugiego trzymałem w akwarium o długości 180cm i w okresie tarła reszta ryb siedziała potulnie na 30cm odcinku końca akwarium. 

Zgadzam się z kolegą. W 100 cm długości będzie kolorowo ... do pierwszego tarła.

• Lubię to 3
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Po moich krótkich doświadczeniach z rybami z Malawi. 

Moje akwarium jest zbyt małe. Ale ta słynna agresja wśród ryb z Malawi to trochę jest przesadzona. Czy ktoś z was hodował ryby z gatunku apistogramma? W moim akwarium nie byłoby szans trzymać dwóch samców apistogramma. Nawet samiczki są niezwykle agresywne. 

Wracając do tematu Malawi. W takim malym akwarium jak moje nie warto. 

Dziękuję wszystkim za pomoc ale rzeczywiście to bez sensu.  Teraz w tym akwarium pływają ryby, które wymiarami pasują do niego idealnie. 

Miłego dnia życzę wszystkim. 

Opublikowano

Dla mnie twój wpis jest chaotyczny, chyba się pogubiłeś albo źle wyraziłeś.

1. Nie miałem problemu z pielęgnicami z rodzaju Apistogramma. Ich temperament i zachowanie to zupełnie inna liga.

2. Moje akwarium 80x35x40 z Saulosi 3+5 to był dotąd pierwszy i najbardziej udany zestaw związany z malawi (potem 300 L, 480 L, 1000 L).

Opublikowano
18 minut temu, Ziemiojad napisał(a):

Po moich krótkich doświadczeniach z rybami z Malawi. 

Moje akwarium jest zbyt małe. Ale ta słynna agresja wśród ryb z Malawi to trochę jest przesadzona. Czy ktoś z was hodował ryby z gatunku apistogramma? W moim akwarium nie byłoby szans trzymać dwóch samców apistogramma. Nawet samiczki są niezwykle agresywne. 

Wracając do tematu Malawi. W takim malym akwarium jak moje nie warto. 

Dziękuję wszystkim za pomoc ale rzeczywiście to bez sensu.  Teraz w tym akwarium pływają ryby, które wymiarami pasują do niego idealnie. 

Miłego dnia życzę wszystkim. 

Łomatkobosko, toś to szok🤣