Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam 馃榾 Chcia艂bym prosi膰 o porad臋 w sprawie filtracji. Obecnie w akwarium chodzi HW-302 z prefiltrem HW-603. Na godzin臋 dziennie w艂膮czam falownik JVP110, kt贸ry niby wymiata syf, ale dra偶ni mnie to wszechobecne lataj膮ce wiadomo co馃榿 Poza tym mam wra偶enie, 偶e zasys jest za ma艂y, bo cz臋sto wi臋ksze g贸wienka przelatuj膮 obok wlotu. Chcia艂bym, 偶eby temat by艂 za艂atwiany na bie偶膮co. Pierwsza opcja, jak膮 rozwa偶am, to mocniejszy kube艂 i pozostawienie prefiltra, falownika w razie konieczno艣ci r贸wnie偶. My艣la艂em o HW-303. A mo偶e jaki艣 inny? Drugi wariant to wywalenie prefiltra i wrzucenie do 艣rodka np. Aquaela Turbo 1000, ale to dodatkowy sprz臋t w akwarium. Poza tym jego wy艂膮czenie i zdj臋cie g膮bki uwalnia do wody mn贸stwo 艂ajna. Tu my艣la艂em o jej zast膮pieniu pojemnikiem i wypchaniu g膮bk膮/w艂贸knin膮 (razem z pojemnikiem na biologi臋). Wtedy jego demonta偶 w akwarium by艂by wg mnie bardziej "sterylny". Zda艂oby to egazmin?

Posted

Wg opis贸w r贸偶nica w przep艂ywie to tylko 200l/h. My艣lisz, 偶e da to rad臋? Pytanie jeszcze, na ile realne dane podaj膮 chi艅czycy odno艣nie hw馃榿

Posted (edited)
11 godzin temu, Ossek napisa艂:

Obecnie w akwarium chodzi HW-302 z prefiltrem HW-603.

Zestaw dobry pod warunkiem , 偶e msz jeszcze filtr mechaniczny. A tego Ci brak. W tym przypadku jego wydajno艣膰 spada.

Poza tym mam wra偶enie, 偶e zasys jest za ma艂y, bo cz臋sto wi臋ksze g贸wienka przelatuj膮 obok wlotu.

To nie kwestia zbyt ma艂ego zasysu. Rzadko kt贸ry filtr sam z siebie podniesie odchody z dna . On je wy艂apuje z toni. A 偶eby wy艂apa膰 z toni co艣 musi je jemu napcha膰. Czyli dobra cyrkulacja.聽 Na ocz膮tek spr贸buj聽 aby ten falownik pracowa艂 non stop .聽 Po prostu zaobserwujesz czy dalej brak oczekiwanych efekt贸w.

Pierwsza opcja, jak膮 rozwa偶am, to mocniejszy kube艂 i pozostawienie prefiltra, falownika w razie konieczno艣ci r贸wnie偶. My艣la艂em o HW-303. A mo偶e jaki艣 inny?

Ja polecam do tego litra偶u Ikola 600 z prefiltrem jak na poni偶szym zdj臋ciu. Prefiltr ma w sobie dwie g膮bki . Mo偶esz je zamieni膰 i do 艣rodka聽 wk艂ada膰 wat臋 akwarystyczn膮 JBL. JBL bo jest w 100% syntetyczna i nie " pyli ".聽 Mia艂em tak kilka 艂adnych lat i wr贸ci艂em do g膮bek. Wata mo偶e lepiej jednak czy艣ci .聽

. Tu my艣la艂em o jej zast膮pieniu pojemnikiem i wypchaniu g膮bk膮/w艂贸knin膮 (razem z pojemnikiem na biologi臋). Wtedy jego demonta偶 w akwarium by艂by wg mnie bardziej "sterylny". Zda艂oby to egazmin?

Zda egzamin. Ale po co Ci dwa filtry biologiczne? W ten pojemnik mo偶esz wsadzi膰 wat臋 akwarystyczn膮 i b臋dziesz mia艂 mechanika. Mo偶esz te偶 za艂o偶y膰 na niego tylko sam膮 g膮bk臋 ( te偶 tak mam). Z tym , 偶e ja celowa艂bym w 2000. Fakt , jest dro偶szy. Ale ma regulowany przep艂yw co mo偶e Ci si臋 kiedy艣 przyda膰. Je偶eli chcesz sama g膮bk臋 to kup wtedy sam cyrkulator AT2000. R贸偶ni si臋 od filtra tym , 偶e nie ma tego plastikowego kszyka i jest ta艅szy od filtra AT2000.

Poni偶ej prefiltr Eheim o kt贸rym wspomina艂em.

Edited by Andrzej G艂uszyca
  • Like 1
Posted

Z Aquaelem w艂a艣nie chodzilo mi o wywalenie ceramiki i te偶 umieszczenie tam g膮bek, mo偶e faktycznie napisa艂em dwuznacznie 馃榾 OK, zaczn臋 od w艂膮czenia falownika na sta艂e. Jedyne co mnie przed tym wcze艣niej powstrzymywa艂o to obawa przed m臋czeniem ryb馃榾 w sumie mo偶e i to si臋 uda, bo po jakich艣 40 minutach od w艂膮czenia w toni ju偶 jest praktycznie czysto. Dzi臋ki za pomoc, b臋d臋 informowa艂 馃榾

• 5 months later...
Posted

Obecnie za filtracj臋 odpowiada Ikola 600 z prefiltrem HW-603, a w 艣rodku chodzi Aquael Turbo 1000 z prefiltrem Eheima wspomagany falownikiem. Wyleczy艂em si臋 ju偶 z pedanterii i dopuszczam jakie艣 g贸wienka mi臋dzy kamieniami, kt贸re i tak usuwam przy cotygodniowym serwisie, wi臋c wzi臋艂o mnie na kombinowanie :D聽Wymy艣li艂em sobie Ultramaxa 2000, kt贸ry ogarn膮艂by mi wszystko. Dorzuci艂bym tylko w艂贸knin臋 i bardziej g臋st膮 g膮bk臋 do wbudowanego prefiltra (p艂uka艂bym to co tydzie艅). Pozwoli艂oby to pozby膰 si臋 ca艂ego sprz臋tu ze 艣rodka. Czy ma to szans臋 wypali膰?聽

Posted

Ikola 600 to bardzo dobry filtr wg. opinii. Nie wiem jakie masz akwarium, ale ultramax 2000 to mo偶e by膰 za ma艂o, je艣li teraz masz Ikole 600, trubo 1000 oraz falownik. Je艣li chcesz koniecznie zmian臋 to pomy艣la艂bym nad fx6 lub hypermax. Pomy艣l te偶 o module wypchanym g膮bkami z pomp膮 jebao. To mo偶e by膰 najta艅sze rozwi膮zanie: w zakupie, zu偶yciu pr膮du, wydajno艣ci, estetyki. Fajne modu艂y, kt贸re idealnie nadaj膮 si臋 pod filtracje ma u siebie @Bastian