Skocz do zawartości

Czy zepsułem swoje ryby?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przez około rok karmiłem mało i raz dziennie + głodówka raz w tygodniu. Od ponad 30 lat mam akwarium, ale malawi od roku. Zawsze u mnie się sprawdzało, że im mniej karmienia tym lepiej. Ale chyba pielęgnice powinny być tuczone od małego?

Niektóre ryby mi podrosły do ponad 6 cm (Cynotilapia Hara Gallireya Reef), pozostałe (Yellow i Rdzawy), bardzo mało porosły (do max 3-4 cm), a większość padła.

Czy jest szansa, że jak ryby są już stare (powyżej 1 roku), to karmienie 3 razy dziennie wysokoproteinową dietą spowoduje szybszy wzrost? Na zagranicznym forum ktoś napisał, że jak za młodu mbuna nie podrośnie to już nie urośnie, tylko zostanie taka karłowata. Czy też ktoś ma takie doświadczenia?

Mam dobre parametry wody, co tydzień podmiana 25%-30%. 

Opublikowano
Godzinę temu, Pol napisał:

Zawsze u mnie się sprawdzało, że im mniej karmienia tym lepiej.

Nie jest to do końca prawdą.  Narybek powinno się karmić często ale malutkimi porcjami . Piszę o pyszczakach. Ryby dorosłe zgodne z ich preferencjami. Ja karmiłem pyszczaki 2 razy dziennie, karmą urozmaiconą i porcje były  nawet duże. 

, bardzo mało porosły (do max 3-4 cm), a większość padła.

Co było przyczyną padnięcia trudno teraz powiedzieć.  Natomiast to , że nie urosły to inna sprawa. Przyczyną mógł być pokarm nieodpowiedni do preferencji żywnościowej , jego dawki zbyt małe oraz byle jakie jakościowo ryby. Dlatego ważne jest źródło pozyskania  ryb.

Czy jest szansa, że jak ryby są już stare (powyżej 1 roku), t

W przypadku pyszczaków są to młode ryby. Do starości im brakuje:)

Czy jest szansa, że jak ryby są już stare (powyżej 1 roku), to karmienie 3 razy dziennie wysokoproteinową dietą spowoduje szybszy wzrost?

Próbować warto.  Ale nie upieraj się na dietę wysokoproteinową. Dopasuj do preferencji ryb.

• Lubię to 5
Opublikowano

@Pol napisz może więcej o tym, jak duże masz akwarium, wielkość obsady, może wrzuć foto aranżacji. W za małym, mocno przerybionym zbiorniku ryby będą rosły wolniej. Wpływ może mieć też układ sił w akwarium. Ryby zestresowane i zmęczone agresją dominujących osobników też będą się nieprawidłowo rozwijać. Tutaj dużą rolę może odgrywać aranżacja zbiornika. Napisz też czym karmisz. Przyczyn takiego stanu rzeczy może być więcej niż tylko ilość pokarmu. 

• Lubię to 2