Skocz do zawartości

PH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dzisiaj przeglądając fora na FB natknąłem się na post gdzie opisywany był przypadek niskiego PH. Zmierzyłem i duuużo poniżej 7,5 (kranówa 7,6) - jest kropelkowy JBL. Podłoże mam kilka kg piasku dolomitowego , który powinien podnosić PH. Muszę zaaplikować sodę, tylko pytanie skąd taki spadek?

Opublikowano

Przyczyn może być wiele, jedną z nich może być zbyt słabe natlenianie wody. Piaski dolomitowe, grysy koralowe itp... (w ilości, na jaką możemy sobie pozwolić w akwarium) to mit. Soda to dobry i najszybszy sposób. Dla jasności, soda oczyszczona nie podnosi bezpośrednio pH tylko KH, która to z kolei jest buforem dla pH. Warto ją dodawać profilaktycznie przy każdej podmianie. Na Twoje akwarium 1 łyżeczka co podmianę powinna wystarczyć, oczywiście rozpuszczona w świeżej wodzie☝️

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tak do tematu - jak kropelkowy to ma błąd często - zależy od wielu rzeczy.

A to :Dla jasności, soda oczyszczona nie podnosi bezpośrednio pH tylko KH, która to z kolei jest buforem dla pH." - to proszę dodaj sody do czystego RO i ciekawe czy nie podniesie pH?

testowałem ostatnio pH-metry / mam ale już nie działa historycznego Lajon 120 - działał wiele lat/+ dwie nowe sondy. I powiem, że dobry jest pH-metr za ok.100zł z aliexpres lub z al..gro za 127 /taki żółty z sondą odłączalną. Mam też dobry z firmy HM Digital pH-80 ale trzeba czekać z minutę na ustalenie się pH.

Polecam tej firmy miernik przewodności- taki biały/ mam go już ponad 5lat i nadal super działa.

Opublikowano
1 godzinę temu, novi napisał(a):

A to :Dla jasności, soda oczyszczona nie podnosi bezpośrednio pH tylko KH, która to z kolei jest buforem dla pH." - to proszę dodaj sody do czystego RO i ciekawe czy nie podniesie pH?

Jak to co się stanie?

Podniesie KH i pH

Tak jak Bartek wyżej napisał. 

• Lubię to 3