Skocz do zawartości

Aqua Nova, Jebo, Jebao ... czy bezszelestne do 350L

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
hm ja za wkłady do tetry ex 700 (ceramika bio) zapłaciłem około 70 zł, znaczy, że kupiłem badziwie? 4 litry wcisnąłem. Sory za ot, ale wkłady trochę w ciemno kupowałem i zastanawiam się czy naprawde jest tak duża różnica pomiędzy zwykłą ceramiką po np 10 zł litr, a fabryczna eheima.

niekoniecznie kupiłes badziewie - bo na tekiej ceramice mozesz pewnie spokojnie jechać i nawet jak byś zmienił na lepszą to niekoniecznie zauwazysz róznicę, przewaga ceramiki wysokiej klasy dopiero sie ujawnia w nazwijmy to ekstremalnych sytuacjach, tzn np zmieniasz akwa na większe i w dodatku zwiekszasz obsadę a masz kubełek ale dedykowany do mniejszego akwa i teraz pytanie czy wymieniac kubełek na większy model lub dokoupic drugi czy może go stuningować czyli wywalić wszystko co niepotrzebne i zasypać dobrą ceramiką - wtedy może sie okazac że mniejszy kubełek z dobrą ceramiką czyści tak samo dobrze jak większy ze nazwijmy to standardową. W dodatku mimo że z ceramiki to ja bardzo lubie Bio-maxy z hagena [nie testowałem tylko tych super nowości z Tropicala które tak chwali producent] to tam gdzie jest mało miejsca na ceramike to własnie ten eheimowski ehfisubstrat jest wyśmienity bo mająć granulację grochu swietnioe wypełnia koszyki itd

Opublikowano

I dlatego nigdy bym nie zamienił eheima na co innego + prostota obsługa + cisza, a tak jak wiadomo tylko cena jest minusem, a i to już nie jest tak wielkie jak kiedyś… Miałem wcześniej fluvala który wg mnie był bardzo dobry, ale to i tak nie to co eheim i ta ceramika, która się sprawdza nawet przy zmianie /dorzucanie kamieni, tła, czy lekkim przerybieniu

Opublikowano

Chyba więc pozostanę przy Eheimie. Ale mam dylemat - czy do swoich 240L brać za 400 zl taki sam jak miałem przez lata model 2226 z mediami (SUBSTRAT PRO), czy może większy 2228 bez SUBSTRAT PRO za takie same pieniądze ( jest ok. 8cm wyższy i zastanawiam się, czy dam radę węże z szafki tak samo łagodnie wyprowadzić). Czy może brać za 500 zł 2228 z SUBSTRAT PRO, bo moje wkłady już mają 2 lata.

Czy głowica z 2228 jest tych samych wymiarów co 2226? Bo jakby był zbyt wysoki, to czy będzie pasować stary kubełek?

Opublikowano
hm ja za wkłady do tetry ex 700 (ceramika bio) zapłaciłem około 70 zł, znaczy, że kupiłem badziwie? 4 litry wcisnąłem.

Dla mnie te ceramiki to raczej zabieg marketingowy . na pewno powierzchnie podawane przez producentow maja odbicie w rzeczywisosci ale czy sa az tak duze potrzebne - chyba tylko w krytycznych sytuacjach o ktorych pisze mars. Badziewia nie kupiles :) Szybciej ja, bo zasypalem go 3l opakowanie aquelowskiej bioceramiki za 20 czy 30zł :)

Swoja droga to chyba wszystko z niego wyrzuciles skoro weszlo az 4L . Ja zostawilem biokule na dnie i jedna gabke na górze i by pomiescic 3L musialem ceramike ładnie poukładac :)

Opublikowano

Yyyyhm. Generalnie to ciesze się bardzo, że badziewia nie kupiłem :D

Pewnie z czasem i zwiększającym się stażem używania kubełka wyrobię sobie zdanie o konkretnych wkładach konkretnych firm. Póki co ceramika to dla mnie... ceramika :) czyli ceramiczne walce o porowatej strukturze, które są doskonałym siedliskiem bakterii nitryfikacyjnych :wink:

Neno u siebie dałem cieńką wartswę gąbki i włókninę, a pod nią ceramikę w jednej komorze, a reszta koszyków plus dno sama ceramika. Upychałem powoli, stopniowo, pod koniec kawałek po kawałku i weszło. Tylko siatki musiałem porozcinać. :)

Hm mam nadzieje, że w chwili kryzysu i moja ceramika razem z tetrą dadzą sobie radę. Obecnie wpuściłem obsadę, z braku innych możliwości, całą razem. 30 młodych ryb. No2 skoczyło nieco, ale nie poszło wyżej niż 0,4 i mam nadzieje, że moje porowate walce szybko je wywalą poza akwarium :)

Opublikowano

Alek ja bym brał 2226 w końcu masz go dopasowanego do szafki, po drugie użył bym starszej ceramiki, bo na niej są na dodatek bakterie, a nową ceramikę dał bym na giełdę, wyjdzie Ci że kupisz eheima za cenę chińczyka, po drugie dwuletnie media to nie jakiś kosmos, spokojnie można używać dużo dłużej.

Opublikowano

Dzięki za radę - kupuję więc ponownie 2226.

Jeszcze się łamałem, bo napinanie i ciasne upychanie węży może prowadzić również do rozszczelnień połączenia wkładki z wężami. A tak będzie po staremu - działało lat tyle, to i dalej tak będzie.