Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak powinien sie odbywac ? Daj my na to , ze mają do przebycia 8-12h .

Ze sklepumalawi i od Msobo :) dostawałem rybyki w workach z tlenem . Skad ten tlen - bo wydychany z płuc raczej chyba nie, bo tam go praktycznie nie ma ? Rybki bez zadnego problemu dojechały (ok.9-10h)

Pytam bo dostałem równiez kilka rybek w słoiku od prywatnego hodowcy i gdybym ich nie obserwował w transporcie pewnie by nie dojechały ( i tak jedna mi zeszła ) . Po 3-4h widocznie zaczęło im brakowac tlenu bo siedziały na górze z wystającymi pyszczkami - przelałem rybki ze słoika do torebki foliowej i jakos dojechały .

Rozumiem ,ze woda do transportu pochodzi z akwa w którym mieszkały rybki ale czy jakos sie ją uzdatnia do transportu ? Bo jak kupywalismy w normalnym sklepie rybcie dla kolegi i sprzedawca dostał info ,ze beda jechały 2-3h to cos tam niebieskiego zadpodał :)

Jakie są Wasze doświadczenia ?

Opublikowano

W prawie każdym zoologu możesz kupić takie tabletki, które wrzucając do wody uwalniają tlen.

Jeżeli nie jest to zbyt długa podróż można włożyć do wody kostkę napowietrzającą z brzęczyka, ale to góra 3-4 godziny, jeżeli w trakcie transportu widzisz że rybom brakuje tlenu to po prostu odlej część wody do innego pojemnika i z powrotem ją wlej w ten sposób również dotlenisz wodę, tak jak to zrobiłeś poprzez przelanie ryb ze słoika do worka foliowego.

Jednak najlepszym sposobem są właśnie tabletki, kosztuja grosze, a masz spokój na całą podróż.

Opublikowano
W prawie każdym zoologu możesz kupić takie tabletki, które wrzucając do wody uwalniają tlen.

Kosztuja grosze, a masz spokój na całą podróż.

Ale co z podróża kiedy np. nie mam mozliwości dorzucac im tabletki co chwila ? Chyba ,ze takie tabletki wystarczą im na te 8-12h ?

Opublikowano

Toto niebieskie do wody to czesto dodaja np aqutan z sery

co do telnu to w sklepach jest z butli, ale tak jak yaro napisał sa tabletki, one uwalniają tlen stopniowo więc na troche starcza

Natomiast ważne jaet aby nie wkładac za duzo ryb do jednego pojemnika a wodę do worka/słoika dac dobrze natlenioną to i bez wynalazków na troche starcza

Opublikowano
Toto niebieskie do wody to czesto dodaja np aqutan z sery

co do telnu to w sklepach jest z butli, ale tak jak yaro napisał sa tabletki, one uwalniają tlen stopniowo więc na troche starcza

Pytanie ile to troche moze potrwac :)

Opublikowano

Ciężko dac odpowiedz na zasadzie ze tyle godzin i tyle minut, bo zalezy to od tego jak duże sa ryby w jakiej ilości wody je przewozisz no i jeszce od samych parametrów tej wody czyli stopnia natlenienia i temperatury bo to tez ma duzy wpływ, generalnie czas transportu o jakim piszesz czyli 8-12 godzin nie powinien stanowic problemu.

Opublikowano

Wystarczy dmuchnąć do worka :D

Można dać kroplę fishtaminu.

Wbrew pozorom , w wydychanym z płuc powietrzu mamy ok 16-18% tlenu i to wystarczy.

Ja tak wysyłałem ryby do Szczecina , tj 11h jazdy pociągiem z Jaworzna , do tego czas na dojazd , na dworzec i potem odbiór.

W sumi rybska ok 3-4cm były w podróży 13h i w dobrej formie dotarły do odbiorcy :D