Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Wracam do malawi po około 10 latach. Obecnie posiadam iwagumi 54l z neoami. Akwarium 54L i osprzęt wystawiłem na OLX Ostatnio pomyślałem że warto by wrócić do Malawi i zamówiłem Aquael opti set 200l 100x40x50. Z poprzedniego akwarium posiadam filtr zewnętrzny FLUVAL 207 ( kupiłem nowy, używam 4 miesiące) i do 54l kupiłem używany FLUVAL U3. Do nowego akwarium 200L kupiłem EHEIM 2273 (używany) oraz prefiltr gąbkowy EW603 (nowy). Nie lubię gdy w akwarium jest zbyt dużo widocznego sprzętu. 

Pytanie1: czy EHEIM 2273+ PREFILTR gąbkowy EW603+plus cyrkulator będą Ok? Czy zastosować inny miks filtracji z posiadanych filtrów których jeszcze nie sprzedałem

Pytanie2: W akwarium chcę trzymać Saulosi+ drugi gatunek np. Maingano. Co o tym myślicie?

Posted
3 godziny temu, łakuś napisał:

Pytanie2: W akwarium chcę trzymać Saulosi+ drugi gatunek np. Maingano. Co o tym myślicie?

Miałem podobny pomysł, a temat poruszyłem w moim wątku w dziale z obsadą pt. "Obsada akwarium Malawi Kazika". Spodobała mi się idea, ale w internetach piszą, że Maingano lubi się chować. Jeśli komuś pasuje, to ok, ale dla mnie być znaczy "być postrzeganym"😉.

O łączęniu Saulosi z Maingano wypowiedział się tam Kolega @Bezprym.

Posted
6 godzin temu, łakuś napisał:

Zbyt małe akwa na te dwa gatunki.  Zajrzyj do naszej galerii albo do tematu poniżej i zobacz jak fajnie , klimatycznie  można zrobić akwa z jednym gatunkiem w tym wypadku z chindongo saulosi.

Posted
15 minut temu, łakuś napisał:

Panowie na obsadę jeszcze przyjdzie czas. Podpowiedzcie co z tą filtracją ;)

To po co zadałeś pytanie drugie i do tego nie w tym dziale?

6 godzin temu, łakuś napisał:

Posted

Wg mnie sam Eheim 2273 nie pociągnie biologii i mechaniki. Biologia ok, ale pompa za słaba i jak przytłumisz prefiltrem dodatkowo, to z efektów filtracji mechanicznej nie będziesz pan zadowolony. Będziesz musiał coś dołożyć pewnie.