Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dzień dobry wszystkim, 

Bardzo się cieszę, że udało mi się dołączyć do grona Malawistów:) 

Szkoła się materiałami spodziewałem się, że Saulosi, albo pozostanie żółte (samica), albo wybarwi się na niebiesko w czarne pionowe pasy. I tak dzieje się z większością ryb, gdzie samiec dominujący jest mocniejszej barwy, ale jeden z nich jest całkowicie biały. Dlaczego? Co dalej z nim? do redukcji? 

IMG_20220728_093804.jpg

Posted
Godzinę temu, RadoslawD napisał:

Szkoła się materiałami spodziewałem się,

Zwracaj proszę uwagę na pisownię. Staraj się pisać tak, aby inni czytający nie mieli problemu ze zrozumieniem tego co chcesz przekazać.

• Like 1
Posted

1 godzinę temu, Bartek_De napisał:

Zwracaj proszę uwagę na pisownię. Staraj się pisać tak, aby inni czytający nie mieli problemu ze zrozumieniem tego co chcesz przekazać.

Przepraszam, autokorekta

Posted

A masz już wybarwionego jakiegoś samca tego gatunku? Jest albo zdominowany, albo dopiero się wybarwia. U mnie 'dodatkowe' samce saulosi wybarwiły się po blisko dwóch latach.

Posted
45 minut temu, bojack napisał:

A masz już wybarwionego jakiegoś samca tego gatunku? Jest albo zdominowany, albo dopiero się wybarwia. U mnie 'dodatkowe' samce saulosi wybarwiły się po blisko dwóch latach.

Tak. Ok 3-4 tygodni temu wybarwił mi się 1 samiec. W międzyczasie "ten" zaczął się zmieniać, ale finalnie pozostał biały. W międzyczasie kolejny zaczął się wybarwiać i ten z kolei stał się niebieski. 

Posted

W zależności o wielkości zbiornika powinieneś zredukować samce lub dodać samic, aby przypadało 3 per samiec ;) Pamiętaj, że samiczki saulosi lubią żyć w 'stadach' więc im więcej tym lepiej.

• Like 3
Posted
11 godzin temu, RadoslawD napisał:

Szkoła się materiałami spodziewałem się, że Saulosi, albo pozostanie żółte (samica), albo wybarwi się na niebiesko w czarne pionowe pasy. I tak dzieje się z większością ryb, gdzie samiec dominujący jest mocniejszej barwy, ale jeden z nich jest całkowicie biały. Dlaczego? Co dalej z nim? do redukcji? 

Witaj!

Samiec jest zdominowany ...

Nic nie piszesz w jakim litrażu trzymasz ryby?

Masz same saulosi ,czy jeszcze jakieś inne gatunki?

Ile sztuk ?

Ale tak jak napisał kolega poniżej...

34 minuty temu, bojack napisał:

W zależności o wielkości zbiornika powinieneś zredukować samce lub dodać samic, aby przypadało 3 per samiec ;) Pamiętaj, że samiczki saulosi lubią żyć w 'stadach' więc im więcej tym lepiej.

• Like 1
Posted

240l

Saulosi 7 - (tutaj już widać, że należy dokonać redukcji i dołożenia samic)? Tyle, że są trudno dostępne w rozmiarze 5-6cm. Przy mniejszych nie widać co to będzie, a w Łodzi nie znalazłem dorosłych samic Saulosi. 😕

Maingano 3

Posted

Co w takim przypadku? Ten samiec do redukcji i dokupienie kilku Saulosi i może coś z tego będzie? 

A swoją drogą jeżeli taki samiec trafi do innego Malawi to może odzyskać kolory?