Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też mi się podobają wysokie konstrukcje aż pod tafle wody, ale trochę się obawiam ich ustawiania, że może coś się osunąć i będzie kicha. I chyba akwa troszke za małe żeby dobrą podstawę zbudować, tak mi się wydaje.

Co do zakrycia spienionego pcv, może wysmarować to klejem Soudal Fix All i zasypać piaskiem. Nie wiem czy dobry efekt to da, ale wolałbym uniknąć wyciągania kamorów z akwarium :P

Opublikowano
W dniu 16.07.2022 o 13:11, enshu napisał:

Cześć,
przygotowuję się do założenia pierwszego zbiornika Malawi 200L dla 10szt. Chindongo Saulosi.

Witaj!

Aranżację masz ładną ... Czy jest ok? To okaże się w praniu jak już będą ryby...

Co do ilości ryb ,to brałbym na początek  minimum 15szt.

Ja w takim samym litrażu na początku zakupiłem 25szt ,aby mieć większe szanse na uzyskanie samic . No i się udało...

Także radzę to przemyśleć ,bo potem możesz żałować . Lepiej na początku zredukować nadmiar samców niż później dodawać samice i burzyć w ten sposób hierarchię w stadzie...

• Lubię to 5
Opublikowano

Dzięki za cenne uwagi 😊 z ilością ryb pewnie bym kupił 10 i liczył na fart, ewentualnie że się później rozmnożą. Teraz już wiem że lepiej wziąć więcej, tylko żeby potem znaleźć kogoś kto przyjmie samce które są mało pożądane.

Co do zakrycia pcv, zrobiłem test z klejem cyjanoakrylowym. Wygląda to zadowalająco, i solidnie trzyma. Oceńcie samiIMG_20220729_110431__01.thumb.jpg.0516de0119242cb581bd1e0f2022a11d.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, enshu napisał:

o do zakrycia pcv, zrobiłem test z klejem cyjanoakrylowym. Wygląda to zadowalająco, i solidnie trzyma. Oceńcie sami

Wygląda fajnie. Wiem , że kleje cyjanoakrylowe stosuje się w akwarystyce np. do przyklejania roślin ,korali itp. ale kleisz wtedy punktowo. Z tego co pokazujesz i piszesz rozumiem , że będziesz pokrywał całą powierzchnie styropianu wielkości dna?  Jeżeli tak to ja bym jednak się obawiał czy to nie zaszkodzi rybom mimo , że jest dopuszczony do stosowania w akwarystyce.  Bo co innego kleić punktowo a co innego pokryć nim całe dno.  To są tylko moje obawy. Osobiście wolałbym bez ewentualnego ryzyka położyć spienione PCV koloru szarego , jasnego ( aby nie było kontrastowe). Twój wybór i mam nadzieję ,że jednak będzie wszystko OK.

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, enshu napisał:

Co do zakrycia pcv, zrobiłem test z klejem cyjanoakrylowym. Wygląda to zadowalająco, i solidnie

Możesz spróbować na silikon akwarystyczny bezbarwny 🙂

Opublikowano
2 minuty temu, pablomas napisał:

Możesz spróbować na silikon akwarystyczny bezbarwny 🙂

O silikonie coś czytałem tu na forum że nie trzyma się dobrze spienionego PCV, a nie chciałbym żeby potem płatami odłaziło.

Chemikiem niestety nie jestem i nie wiem czy duża ilość kleju cyjanoakrylowego będzie miała jakiś wpływ. Jedyne informacje jakie znajduję w sieci to że po utwardzeniu jest nietoksyczny, nawet po spożyciu.

Szkoda że w licznych tematach i FAQ'ach jakie przeczytałem nie znalazłem żadnej info żeby pamiętać o dobraniu koloru podkładu pod kamienie do koloru piasku. Teraz mam już mętlik w głowie i sam nie wiem co zrobić :(

Opublikowano
16 minut temu, enshu napisał:

Jedyne informacje jakie znajduję w sieci to że po utwardzeniu jest nietoksyczny, nawet po spożyciu.

No to powinno być OK. 

17 minut temu, enshu napisał:

Szkoda że w licznych tematach i FAQ'ach jakie przeczytałem nie znalazłem żadnej info żeby pamiętać o dobraniu koloru podkładu pod kamienie do koloru piasku. Teraz mam już mętlik w głowie i sam nie wiem co zrobić

Chodzi tylko i wyłącznie o walory estetyczne.  Pyszczaki kopią. Jeżeli masz na dnie czarne PCV to po odkopaniu piasku widać czarne "plamy" . Szare PCV czy też kolorystycznie zbliżone do koloru piasku nie jest tak kontrastowe.  Rób tak aby się Tobie podobało. W FAQ są ogólne rady .  Resztę wiedzy znajdziesz w istniejących tematach lub poprzez zakładanie swoich tematów.  Pisz , pytaj a na wszystko uzyskasz zawsze radę.

Opublikowano (edytowane)

inna opcją może być wysypanie 1-2cm warstwy żwiru gradacji ok 1cm, wydaje mi się że ryby tego do pyska nie wezmą.

albo zostaw jak jest, jak coś to nie masz ogromnego tego akwarium to sobie kiedyś pozmieniasz jak będzie ci przeszkadzało.

Edytowane przez Nath_147
Opublikowano
Godzinę temu, rafalniski napisał:

Ja w swoim nowym akwarium mam taką kratkę na dnie: https://pl.aliexpress.com/item/32963167196.html?spm=a2g0o.order_list.0.0.77891c24TKIz4Q&gatewayAdapt=glo2pol

Sprawdza się idealnie i pozwala stabilnie ustawić skały 🙂

20220609_002239_resized.thumb.jpg.5b8c2952f8fc7c8c763b6386cac0a835.jpg

20220615_124356_resized.thumb.jpg.8c88255d45d9cc0f284dfcb6ffe97e0a.jpg

Też mam u siebie podobną kratkę i świetnie się sprawuje. 

Nie ma obawy że coś stuknie o dno. Oczywiście przez noc nabuzowany samiec potrafi kilka kg piasku przerzucić i miejscami odsłoni kratkę, ale to nie koniec świata:) Co tydzień i tak delikatnie ręką ruszam piasek, bo wiecznie są górki i pagórki taki nawet po 15cm wysokości:)

Na kratce mam ciężkie kamienie i dobrze się o nią "blokują". Wg mnie na pcv mogą łatwiej się przesunąć, teoretycznie:)