Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Po awarii akwarium ( rozszczelnienie) i pozbyciu się wszystkich ryb nadchodzi czas aby planować obsade . Może jest ktoś kto pomoże ? Obsada bedzie na bank mbuna. Moimi faworytam to :

1 .Cynotilapia Aurifrons Nkhata Bay 

2.Chindongo Demmasoni

3.Metriaclima Msobo Magunga

4.Metriaclima Hajomaylandi 

No i tu się moi faworyci kończą.  Jest ktoś w stanie pomòc . Dodam tylko że 2 pierwsze chciałbym mieć na 100 % ,3 -go na 90% a 4- na 80%.  Wykluczam na 100 %  rdzawego,Metriaclima zebra Maison Reef

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Ja bym pomyślał jeszcze nad jakimiś "kulfonami" - Labeotropheus. Jest kilka gatunków i jest w czym wybierać. Ryba trochę odmienna pod kątem budowy ciała. Myślę, że stanowiła by ciekawe urozmaicenie. Wiele osób na forum, je ma i sobie chwali.

Edytowane przez KapitanCzysty
  • Lubię to 3
Opublikowano

Akwarium dość spore, powiem Ci o czym ja bym myślał w takim zbiorniku, oprócz tego co wymieniłeś. Pseudotropheus sp. Williamsi, pseudotropheus Acei luwala reef, może jakiś tropheops w zależności od dostępności bo te nie są tak łatwe w zdobyciu. I chyba jakiegoś drapieżnika bądź coś z nonmbuna, ale konkretnie nie podpowiem Ci co dokładnie, bo pewnie sam bym pytał tutaj kolegów, sam nie mam dość wiedzy na tematy nonmbuna.

Opublikowano
13 godzin temu, KapitanCzysty napisał:

Ja bym pomyślał jeszcze nad jakimiś "kulfonami" - Labeotropheus. Jest kilka gatunków i jest w czym wybierać. Ryba trochę odmienna pod kątem budowy ciała. Myślę, że stanowiła by ciekawe urozmaicenie. Wiele osób na forum, je ma i sobie chwali.

Brałem pod uwagę Thumbi West. I powiem szczeże że bardzo ciekawa i piękna  ryba.

Opublikowano
3 godziny temu, Jelonek napisał:

Akwarium dość spore, powiem Ci o czym ja bym myślał w takim zbiorniku, oprócz tego co wymieniłeś. Pseudotropheus sp. Williamsi, pseudotropheus Acei luwala reef, może jakiś tropheops w zależności od dostępności bo te nie są tak łatwe w zdobyciu. I chyba jakiegoś drapieżnika bądź coś z nonmbuna, ale konkretnie nie podpowiem Ci co dokładnie, bo pewnie sam bym pytał tutaj kolegów, sam nie mam dość wiedzy na tematy nonmbuna.

Tropheopsy akurat w Szwecji to dość powszechna ryba. I bardzo piękna. Raz miałem nawet jeden gatunek,chyba Red Chec czy jakoś tak. I nawet o nich nie pomyślałem . A co do drapola to mam kompletną pustkę w głowie. Jedyny ktòry przychodzi mi do glowy to Yellow.

Opublikowano
22 godziny temu, Piotr775 napisał:

1 .Cynotilapia Aurifrons Nkhata Bay 

2.Chindongo Demmasoni

3.Metriaclima Msobo Magunga

4.Metriaclima Hajomaylandi 

Do powyższej obsady wziąłbym coś jasnego np; matriaclima callainos white.