Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako kubełkowiec z kilkunastoletnim stażem saturatorom w akwa mówię stanowcze NIE ;). Mam 2 biologi ... ale przecież każdy jest i mechanicznym ruch w akwa mam nie mały i na 450-ke starcza flu 404 + eheim 2213. W tym drugim mam zamiast gąbek watę i trochę mniej ceramiki ale jestem daleki od tego aby stwierdzić, że to mechaniczny. Czyszczę na zmianę i kręci się to kupę lat. Tak więc jak ktoś ma chęć na pozbycie się paskudztwa z akwa ;) to nie ma przeciwwskazań

Opublikowano

dziekuje wszystkim za wypowiedzi

kazda ze stron podala plusy i minusy obu zastosowan wybor nalezy do mnie (jest nadal trudny bo wszystkie moje przypuszczenia potwierdzily sie w waszych postacz)

do Harisimi

czy to ty pisales o zastosowaniu jako podloze piasku lub zwirku :?:

jesli tak i pamietasz w ktorym to watku to prosba o nakierowanie

pozdrawiam wszystkich siwy1973

Opublikowano

viewtopic.php?f=17&t=2815&st=0&sk=t&sd=a&start=15

tyle pisałem ja ale nie wiem czy o to ci chodziło ;)

Opublikowano

dzieki Harisimi i Slawekosw co chcialem to znalazlem

czyli sa tez tacy co uzywaja zwirku a nie tylko piach i piach ale to juz inny dzial

jeszcze raz wszystkim dzieki

Opublikowano

Dodam coś od siebi - poprawka na to ze jestem zdecydowanym zwolennikiem kubełka biologa z prefiltrem i wtedy wystarczy go i co 6 msc serwisować a już góra co 3 msc jak ktoś jest ambitny - a przy braku przerybieńia to mi się i raz na rok zdarzało do kubał zaglądać - i do tego mocny wewnetrzny który czyszczę raz na tydzień. Bo tak jak koledzy pisali to przy dwóch kubałch to raczej jeden biologiczny a jeden mechaniczny bo na przemian mi sie nie widzi choćby z tego wgledy ze oba złoża byłyby często ruszane, tutaj są słuszne uwagi yaro że serwisowanie kubła jest bardziej kłopotliwe i jeśdli maiłbym kubeł co tydzień otwierać to wczesniej czy póxniej coś się zepsuje w nim, a otwierać rzadziej filtr mechaniczny niż raz na tydzień - góra dwa to imho bezsensu - bo wtedy w takim kuble gromadzą się te zanieczyszcenia, i co z tego że akwa wizualnie jest czyste, co z tego że NO2 nie wystepuje ale te brudy tam zalegaja i gnija i mimo ze duże złoże radzi sobie z NO2 to jednak wydziela się NO3 kture pozostaje więc moim zdaniem lepiej ten brud wywalic raz w tygodniu całkowicie poza akwa to wtedy usuwając źródlo związków azotowych na poczatku ich rozwoju powoduje że i ich końcowy składnik czyli NO3 jest w mniejszej ilości