Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Przymierzam się do uzupełnienia obsady akwarium. Zastanawiam się nad wpuszczenia do akwarium samca Dimidochromis strigatus ok 20 cm. I tu pytanie. Czy taka ryba będzie odpowiednia dla takich ryb jak Nimbochromis livingstonii samiec 20 cm i Tyrannochromis maculiceps samiec niecałe 30 cm? 

Posted
Witam,
Przymierzam się do uzupełnienia obsady akwarium. Zastanawiam się nad wpuszczenia do akwarium samca Dimidochromis strigatus ok 20 cm. I tu pytanie. Czy taka ryba będzie odpowiednia dla takich ryb jak Nimbochromis livingstonii samiec 20 cm i Tyrannochromis maculiceps samiec niecałe 30 cm? 

Jakiś czas temu gdy pływały u mnie jeszcze drapieżniki kilka razy robiłem podejście do Strigatusa. Przepiękna, mieniąca się wieloma kolorami ryba. Wygląda czasem jakby na ciele miała hologram. Żadne zdjęcie nie oddaje jej uroku.
Oprócz tego, że piękna to jak na drapieżnika bardzo delikatna i wrażliwa.
Gdy pływała u mnie z trochę mniejszymi od siebie i spokojnymi rybami to było ok a gdy przy zmianie obsady towarzystwo było większe i agresywne to marniała w oczach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Like 1
Posted
8 godzin temu, amac1975 napisał:

akiś czas temu gdy pływały u mnie jeszcze drapieżniki kilka razy robiłem podejście do Strigatusa. Przepiękna, mieniąca się wieloma kolorami ryba. Wygląda czasem jakby na ciele miała hologram. Żadne zdjęcie nie oddaje jej uroku.
Oprócz tego, że piękna to jak na drapieżnika bardzo delikatna i wrażliwa.
Gdy pływała u mnie z trochę mniejszymi od siebie i spokojnymi rybami to było ok a gdy przy zmianie obsady towarzystwo było większe i agresywne to marniała w oczach.

Dzięki amac za odpowiedź. Czyli jednak jest to ryba pokroju Lichnochromisa, czyli kiepsko sobie radzi gdy jest zdominowana. Może Dimidiochromis compressiceps będzie odpowiedniejszy do mocnej obsady?

Posted (edited)

Dimidiochromis comressiceps też będzie miał ciężko z większymi od siebie rybami. U mnie było dobrze, póki był największy z obsady, ale później sytuacja się zmieniła i przeważnie "stał" gdzieś nieruchomo w kącie. Pomyślałbym o fossorochromis rostratus, co prawda to nie jest drapieżnik, ale spokojnie sobie poradzi w Twoim zestawieniu w dodatku ma bardzo ładne samice.

Tylko nie wiem czy Twoje akwarium nie będzie zbyt małe na takie ryby

Edited by jaras
  • Like 1