Jump to content

Aranżacja w nietypowym juwel lido 200L 71x65x51

Recommended Posts

Posted (edited)

Wczoraj zakupilem 15kg black  lava rock. Bedzie ciężko ustawic to wysoko  kupilem kropleke w żelu. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

No i wstepnie wybrałem obsade bedzie to soulosi + rdzawy 

Zrobie zdjecia przed aranżacja i po.

DSC_1967.JPG

DSC_1968.JPG

Edited by Witek
  • Like 3
Posted (edited)

Już masz to ładnie ustawione. O ile to możliwe nie kleiłbym tego w jedną całość, jeżeli nie będzie takiej potrzeby (może będzie trzeba wyłowić jakiegoś trupka i będzie klopot. Jakbyś dał od środka pcv na szybę to moglbys oprzeć o to konstrukcje.

Edited by Bartek_De
  • Like 2
Posted
1 godzinę temu, Nath_147 napisał:

Już masz to ładnie ustawione. O ile to możliwe nie kleiłbym tego w jedną całość, jeżeli nie będzie takiej potrzeby (może będzie trzeba wyłowić jakiegoś trupka i będzie klopot. Jakbyś dał od środka pcv na szybę to moglbys oprzeć o to konstrukcje.

Ten lava rock jest lekki co ma swoje plusy i  minusy wydaje mi się ze ta górną warstwę przydało by się przykleic zeby się nie obsunęło.

Posted

IMO lepiej nic nie kleić. Najlepiej tak jak już padła propozycja, tylna ściana tło strukturalne lub spienione czarne pcv i o to opierasz kamyki.

• Like 1
Posted (edited)

Wyszło mi coś takiego, jak dla mnie wygląda nieźle zwlaszacza na pierwszy raz. Ale łatwo nie było niektòre z nich są puste w środku i unoszą się na powierzchni az cale powietrze się wydostanie. Podkleiłem w kilku miejscach ostatni poziom. Miejsce z tylu zostało a z przodu kika ładnych jaskiń.

DSC_1990.JPG

Edited by Witek
Posted
Godzinę temu, Andrzej Głuszyca napisał:

Nie obrażaj się...Zajrzyj do galeirii..może coś tam Ciebie zainspiruje?

To moj pierwszy zbiornik Malawi caly post powstał po to zeby wybrnąć z nietypowego kształtu baniaka, nie chce startowac w konkursie akwarium roku tylko, ustawic wszystko tak zeby obsada miala się gdzie pochować i zyc dlugo i szczęśliwie 🙂. Temu to nie bedzie wyglądać jak akwarium z waszej galeri.  Nabiore doświadczenia nastepny start akwa będzie wygladał inaczej.

A obrażać się nie obrażam, mi się naprawdę podoba.

Posted

Teraz masz konstrukcje garaży tyle że w pionie. W takiej konstrukcji słabszej rybce moze być trudno się schować bo agresor będzie ja stale widział. Gdybyś zainspirował się pierwszym filmikiem Tomasza, to tam masz akwarium zagruzowane po przekątnej prawa lewą, z ukrytymi grotam, tunelami etc. U siebie możesz zrobić to odwrotnie (ukryjesz przy okazji filtr). Na początku wydawało mi się że masz wieksze te kamienie. W akwarium one zginęły. Jak tak wygląda 15kg, to przydałoby się jeszcze 30kg albo i 40. Dobry wybór z tą lawa, bo podobno filmy juwela nie są zbyt wydajne pod malawi. Te z pierwszego planu nie pasują już do lawy. 

• Like 1
Posted

Idziemy w OT bo temat dotyczy obsady a nie aranżacji.  Najwyżej moderator wydzieli  lub usunie zbędne posty.

12 godzin temu, Witek napisał:

nie chce startowac w konkursie akwarium roku

Ja to rozumiem. Jeżeli estetyka nie gra roli t tego nie ruszam. 

tylko, ustawic wszystko tak zeby obsada miala się gdzie pochować i zyc dlugo i szczęśliwie

Też rozumiem Twoje intencje. Ale zrobiłeś wszystko na opak.  Chcesz każdej rybie stworzyć własne "m" celem jak napisałeś pochowania się. Wiem co masz na myśli. Ale takie ustawienie kamieni niewiele im pomoże w momencie kiedy np. samiec podczas tarła zrobi się agresywny. One dalej będą widoczne tyle , że każda w swoim "m". Nie na tym to polega aby stworzyć każdej rybie jej "m". Tak jak napisał kolega wyżej @Nath_147   czy też Tomek @Tomasz78  jest jak najbardziej słuszną radą. Przemyśl to.

Nabiore doświadczenia nastepny start akwa będzie wygladał inaczej.

Dlatego  dobrze , że się nie obrażasz bo nasze rady mają służyć temu abyś od początku zrobił jak najmniej błędów a wtedy następne akwa z naszym biotopem zrobisz już wg własnego pomysłu i będzie super.

Sławku @Bezprym i Bartku @Bartek_Deprzepraszam za świadome OT w tym temacie:) 

• Like 2
  • Dziękuję 1