Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Akwarium zalałem 4 maja za pomocą ustrojstwa. Od tygodnia podaje bakterie seachem stability, sypalem też 2 razy pokarm, a NH4 cały czas stoi w miejscu (<0,05) , mierzyłem już 3 razy co kilka dni, ostatni raz przed chwilą.. Coś robię nie tak czy potrzeba więcej czasu? 

PS. Testy kropelkowe JBL.

16528955937133002424504114503636.jpg

16528956154763326232494935555975.jpg

16528956277544529216524122681982.jpg

Opublikowano (edytowane)

Sprawdzaj też No2 i No3 ostatnio pomagałem chłopakowi z grupy FB przy starcie i NH4 było na stałym poziomie 0.05 a cykl przebiegał książkowo w azotynach i azotanach. Po wpuszczeniu ryb żadnych problemów z wachaniem parametrów nie było. Notabene wystroju przydałoby się jakieś tło i kilka większych głazów 😉

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 1
Opublikowano
16 godzin temu, Bezprym napisał:

Sprawdzaj też No2 i No3 ostatnio pomagałem chłopakowi z grupy FB przy starcie i NH4 było na stałym poziomie 0.05 a cykl przebiegał książkowo w azotynach i azotanach. Po wpuszczeniu ryb żadnych problemów z wachaniem parametrów nie było. Notabene wystroju przydałoby się jakieś tło i kilka większych głazów 😉

Sprawdziłem właśnie NO2 i NO3

NO2- 0,025

NO3 - 0

Co do tła - mam jeszcze trochę czasu nim cykl azotowy się zamknie więc na pewno kupię i zamontuje.

A jeśli chodzi o kamienie to też właśnie myślę nad dołożeniem jakiegoś większego "wyższego". 

Wracając do NO2, może to oznaczać że już się coś zaczyna dziać ? Teraz czekać kilka dni i sprawdzić ponownie nh4, NO2, NO3 , tak?

Opublikowano
25 minut temu, Bezprym napisał:

Tak, kontroluj 

Polecisz jakiś zestaw wlotu i wylotu do rurek? Dotychczas te co używałem to mega nie wygodne były i często krzywo wisiały bo lepce nie miały siły utrzymać. :D

Opublikowano (edytowane)

Deszczownię zlikwiduj bo tłumi niepotrzebnie przepływ, zostaw samo kolanko umieść je w tylnym rogu akwarium by było jak najmniej widoczne. 

Edytowane przez Bezprym