Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak na przyszłość, to nie ma znaczenia. Boczne szyby i tak będą 'wisieć w powietrzu'.

Jak dajesz pod akwarium podkład to automatycznie taka szyba frontowa/boczna/tylna trzymają się na silikonie, a nie na blacie. W wielu hodowlach naprawdę spore akwaria stoją na samych stelażach i wystają po kilka centymetrów z każdej strony.

Opublikowano
5 minut temu, Nath_147 napisał:

Przydałoby się jeszcze dwa razy tyle co aktualnie masz w akwarium. 

35kg w akwarium i z 10kg jeszcze mam luźnego. Na prawdę za mało? 

Opublikowano (edytowane)

Kurcze, może ktoś podpowie.

Akwarium nowe, wcześniej tego nie było. 

Skończyłem układać kamienie i na zewnętrznej szybie wyczułem coś pod palcami (niczym nie uderzyłem) . 

Na początku myślałem że to jakieś zabrudzenie ale przecierałem ściereczką+ płynem do szyb i nie zeszło.

Wielkość 2-3mm, wyczuwalne pod paznokciem, tylko na zewnątrz bo w środku nic nie czuć. 

Co z takim czymś zrobić? Akwarium do wyrzucenia? 😱😓

IMG_20220416_192329~2.jpg

IMG_20220416_192231~2.jpg

Edytowane przez przemo95
Opublikowano
Godzinę temu, przemo95 napisał:

35kg w akwarium i z 10kg jeszcze mam luźnego. Na prawdę za mało? 

Dla mbuny mało i robisz ten sam błąd co wielu (w tym ja) na początku. Używasz małych kamieni. Ciężko je ułożyć w wysoką, stabilną konstrukcję, zapewniając jednocześnie spore przestrzenie dla ryb między nimi. Jak masz możliwość, to użyj kilku większych brył i dopełnij tym co masz. Tu nie chodzi o to ile kilogramów zużyjesz, tylko o stworzenie odpowiedniej ilości przestrzeni między skałami, w których ryby będą się dobrze czuły. Spróbuj wyżej, luźniej pomiędzy, sam zobaczysz, że i optycznie będzie lepiej. Ale do tego potrzebujesz przynajmniej kilku większych kamieni. Tak wg mnie oczywiście. 

• Lubię to 3
  • Dziękuję 1
Opublikowano
40 minut temu, Andrzej Głuszyca napisał:

Zapomnij o tym i śpij spokojnie. Jak trochę poużytkujesz akwa to sam się zdziwisz jakie potrafią być rysy:) 

Uffff to mi ulżyło :)

Opublikowano
27 minut temu, pulpet napisał:

Dla mbuny mało i robisz ten sam błąd co wielu (w tym ja) na początku. Używasz małych kamieni. Ciężko je ułożyć w wysoką, stabilną konstrukcję, zapewniając jednocześnie spore przestrzenie dla ryb między nimi. Jak masz możliwość, to użyj kilku większych brył i dopełnij tym co masz. Tu nie chodzi o to ile kilogramów zużyjesz, tylko o stworzenie odpowiedniej ilości przestrzeni między skałami, w których ryby będą się dobrze czuły. Spróbuj wyżej, luźniej pomiędzy, sam zobaczysz, że i optycznie będzie lepiej. Ale do tego potrzebujesz przynajmniej kilku większych kamieni. Tak wg mnie oczywiście. 

Okej to w takim razie dokupie wyższe skałki.  :)