Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam prośbę o ocenę stanu mojej ryby. Zacznę od wymaganych informacji:

Akwarium 160x60x60 zalane w połowie listopada, obsada wpuszczona pod koniec grudnia.

Filtr JBL CristalProfi Greenline e 1902, falownik Aqua Nova NWM 8000 l/g

Ostatnia podmiana wody 50% 2 dni temu, testy kropelkowe JBL :

NO2 0,01,  NO3 pomiędzy 5-10,  PH 7,8

Obsada: 3 gatunki każdej po 12 sztuk 2-4 cm:

Pseudotropheus Polit

Matriaclima Msobo Magunga

Labeotropheus Thumbi West

Karmienie : Dainichi Veggie Deluxe baby 3xdziennie, Dainichi Ultima Krill baby 2x w tygodniu, w tym momencie Sera Bactotabs od trzech dni

A teraz pytanie, jedna z ryb (Thumbi West) od początku była mniejsza i szczuplejsza, trzymała się osobno ,przy powierzchni wody. Od dwóch tygodni leży na piasku, nie pływa - bardziej pełza po dnie i dyszy. Do jedzenia się podnosi, zjada chętnie. Myślałam kilka razy ,że już padła, ale trzyma się tak już dwa tygodnie. Jedyne co zauważyłam to niewielką ilość białych, nitkowatych odchodów nie wiem której z ryb. Podaje profilaktycznie Sera BactoTabs. Uchwyciłam na filmiku jak się zachowuje, nawet dorwał i skubał kawałek bactotabsa. Już miałam ją odłowić ale nie ma szans, chowa się pomiędzy kamienie, a po drugie nie wiem czy to zrobić. Co może jej być? Myślałam że to jej koniec ale to już trwa dwa tygodnie a ona żyje i je. Inne nie zwracają na nią uwagi. Zostawić ją tak? Przesyłam filmik i zdjęcie całościowe akwarium.

akwa.jpg

• Lubię to 1