Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich. Niedawno jedna z moich samic saulosi została troche poturbowana przez inne ryby. Przeniosłem ją do kotnika na "rekonwalescencje". Od początku okazywała stres przez zmianę otoczenia. Płetwa ogonowa jej już prawie całkowicie odrosła. Myślę że niedługo będę już mógł ją na spokojnie przełowić z powrotem. Jednak od jakiegoś czasu zaczęła tracić kolory. Mam wrażenie, że coraz bardziej. Jednak pokarm pobiera, nie jest wychudzona, pływa normalnie, brak wybroczyn, guzków, wysypki itd. Poza kolorami całkowicie normalna ryba.  Parametry w normie. Wczoraj miałem wrażenie, że zachowuje się trochę nerwowo bo złożyła ogon i momentami miała "drgawkowe ruchy". Ale to już jej przeszło.

Akwarium 450l

Obsada: 4x saulosi 4x zebra, 4x Lombardoi, 2x zbrojnik złoty, 1x zbrojnik pospolity.

Filtry: JBL 1901, Aqua Nova NCF-1200, Filtr wewnętrzny 1000l/h, pat mini filter 400l/h

Parametry:

NO3: 4mg/l

NO2: 0mg/l

NH3: 0mg/l

pH: ok. 8

Temperatura 28°C

Woda podmieniana raz na tydzień, czasem raz na półtora tygodnia.

Wydaje mi się, że to raczej stres ale martwi mnie to że jest coraz bledsza. Powinno mnie to niepokoić? Załączam zdjecie ryby.

Z góry dziękuję.

20220301_182133.jpg

20220301_182144.jpg

Posted

Będzie może  samiec,  po ilości paskow Coral, albo inne coś. To na pewno nie jest samica saulosi. Koloru nie dyskutuje, bo aparaty i monitory przekłamują. Ale samice Saulosi wykluczam wg. mnie

• Like 1