Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć mam akwarium 450l i szukam łagodnego gatunku aulonocar poleci mi ktoś najłagodniejszych przedstawicieli owego gatunku?Pytanie czy prócz yellow znajdzie się pyszczak który będzie z zachowania podobny do aulonocar?

Edytowane przez Dragox25xev
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Dragox25xev napisał:

Cześć mam akwarium 450l i szukam łagodnego gatunku aulonocar poleci mi ktoś najłagodniejszych przedstawicieli owego gatunku?Pytanie czy prócz yellow znajdzie się pyszczak który będzie z zachowania podobny do aulonocar?

Witam, Yellow zawsze będzie inny z zachowania niż ryby z grupy Aulonocara. Znajdą się oczywiście malutkie wyjątki. Yellow to Mbuna i pilnuje skał, lubi mieć swój rewir. 

Miałem u siebie Yellow jeszcze niedawno i żył z rybami z grupy Aulonocara itp równie spokojnymi. No i im był większy Yellow tym bardziej pokazywał charakterek. Był zbyt "dynamiczny" i terytorialny dla niektórych ryb z grupy non-Mbuna. A niektóre go ustawiały. 

Taki miks jest możliwy ale jak masz możliwość nie mieszania to nie mieszaj. 

Ja mam u siebie duży miks gatunków, ale z tego uciekłem. 

Jeśli mogę ogólnikowo jeszcze podpowiadać to unikaj hybryd. Niektóre mają mam wrażenie nierówno pod sufitem. A te bardziej "normalne" mam wrażenie, że są spokojniejsze i zachowują się bardziej towarzysko. 

Edytowane przez Pikczer
Opublikowano
8 godzin temu, Dragox25xev napisał:

Plany:)do końca tygodnia chce kupić rybki.Te fire fish są w miarę lagodne?Nie znalazły by się jakieś niebieskie rybki do towarzystwa fire fish?

Coś z grupy Aulonocara się znajdzie bez problemu. Dużo jest niebieskich. Też fajne są np sciaenochromis Fryeri. 

Opublikowano
29 minut temu, Dragox25xev napisał:

Fakt są piękne ale z lekka za duże rosną bo niby 18cm eh...A te aulonocary nie będą się krzyżować między sobą jak polacze 2 gatunki?

Aulonocary krzyżują się między sobą.Te o których pisałeś fire, sztucznie stworzone będą bardziej agresywne.Łagodne są Placidochromisy o których napisał bezprym. Miałem takie połączenie.

IMG_4203 olx.jpg

Opublikowano

Mogę polecić aulonocara stuartgranti usisya. Są dosyć łagodne jak na pyszczaki i siebie mam połączone też z Placidochromis blue otter. 

• Lubię to 1