Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam pytanko. Czy jest możliwość że moja pompa grundfos 25/40/180 jest uszkodzona ponieważ na 3 biegu bardzo słabo wprawia wodę w ruch czyli filtracja słabo działa. Przy takiej pompie wydaje mi się że tafla wody powinna tańczyć jak cholera. Co sądzicie o pompie 25/60/180? 

Pozdrawiam. 

Opublikowano

37 minut temu, Bartek_De napisał:

Najlepiej byłoby jakbyś nagrał film i pokazał jak to wygląda (z jaką siłą woda wylatuje z rury). Jakiej średnicy rury zastosowałeś?

Rury o średnicy fi 32. 2 x mechanik i 2x biolog. 

Dziś zrobiłem test. Z jednego korpusu usunąłem matrix ale to i tak nie poprawiło przepływu. 

IMG_20220131_171316.jpg

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Olsztynianin napisał:

Rury o średnicy fi 32

I tak powinno być od początku do końca, a Ty masz wylot z rurki 16mm? (na oko) To bardzo tłumi cały przepływ. Lepiej nie będzie, pompa działa dobrze. 

Tak u mnie leci z rury 32mm na drugim biegu, pompa 25-60-180

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Tak wlot i wylot mam założony wąż na mufe. Wąż ma 20 mm. Czyli nic nie kombinować. Wspomagam się filtrem wewnętrzny. aquael 2000. Prądożerny skubany.  Czy może tak być Bartku? Czy to co zobaczyłeś na filmie da radę? 

Edytowane przez Olsztynianin
Opublikowano

Ja bym to na Twoim miejscu przerobił. Zamiast węży sklej sobie wlot i wylot z rur 32mm wtedy zobaczysz co potrafi pompa c. o. i nie będziesz musiał dodatkowo wspomagać się aquaelem. Jeśli masz do dyspozycji tylko białe rury to kup dodatkowo czarną termokurczkę, są dostępne takie grube, bez problemu dostaniesz w każdym markecie budowlanym, wtedy będzie to estetycznie wyglądać wewnątrz akwarium.

• Lubię to 2