Skocz do zawartości

AFRICAN CICHLIDS MINERAL SALT- żółta woda.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam pytanie do osób stosujących AFRICAN CICHLIDS MINERAL SALT. Czy u was również woda zabarwia się na kolor żółty. Stosuję tę sól przy każdej podmianie. Mam zbiornik 450 litrowy. Podmiany dokonuję co dziesięć dni w ilości 25% Pomimo dodawania połowy zalecanej przez producenta dawki woda nadal zabarwia się na kolor żółty.

Czy stosowaliście  American Cichlid Salt firmy SEACHEM. Polecacie lub nie ? Czy po podaniu tej soli woda również zmienia zabarwienie.

Opublikowano (edytowane)

Użyłem raz ale firmy AZOO i u mnie podobnie się zabarwiła,na szczęście na drugi dzień już było ok. Osobiście bym nie kupił ale skoro była nagrodą to stosuje bo szkoda by się zmarnowała. 

Edytowane przez Bezprym
Opublikowano

AFRICAN CICHLIDS MINERAL SALT jest właśnie firmy AZOO. U mnie również się klaruje, ale trwa to ok. tygodnia. Myślałem, że te zabarwienie jest wynikiem jakiejś wady produktu. A jakbyś miał kupić innej firmy to co byś polecił ?

Opublikowano (edytowane)

Ja pierwotnie kupiłem JBL sól, nie pamiętam nazwy. Tu dopiero bałagan robią z wodą. Jakby ktoś mąki nasypał. Ale używam w malutkich ilościach i jest ok . A Azoo używam od około roku i nadal będę używał. Dodaje symbolicznie np 1 łyżkę, nieraz dwie co tydzień czy co dwa tygodnie. Moim zdaniem więcej nie trzeba. Jak podmieniam wodę wieczorem to rano mam już czysto. 

Wydaje mi się że jak nie lejemy wody demineralizowanej to nie ma potrzeby sypać pełnej dawki. 

Jedną i drugą sól najpierw rozpuszczam w pojemniku przez chociaż kilkanaście minut. 

Z Seachem nie używałem, ale z tego co kojarzę to witaminy chyba dodają. Podobnie jak w Azoo. No i te witaminy barwią mocno. Albo gadam głupoty :)

Dodawaj mniej i będzie i tak dobrze :)

Edytowane przez Pikczer
  • Lubię to 1
Opublikowano

Dodam tylko, że mam Seachem Malawi/Victoria Buffer, które nie zmienia wody oraz Azoo African Cichlids Mineral Salt, które zabarwia wodę na żółto/zielono, ale dość szybko to znika (około godziny).

Druga, różnica jaką zaobserwowałem to, że Seachem Malawi/Victoria Buffer podnosi KH, bez GH, a Azoo African Cichlids Mineral Salt na odwrót podnosi GH, bez KH.

• Lubię to 2