Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej!
Chciałbym "wrócić do gry" i szukam dobrego miejsca w nowym lokum na akw. Jako że lubię wyzwania, wybór trafił na miejsce przy blacie kuchennym (na przedłużeniu blatu). Rozważam czy realizacja baniaka w tym miejscu z obsadą malawi jest realna. Jest mnóstwo pytań, ale być może Wasze doświadczenie pomoże mi odpowiedzieć sobie na postawione pytanie, a co więcej wybrać najbardziej optymalne rozwiązanie.

1. Wymiary zbiornika/obsada. 
Blat ma 60cm szerokości. Żeby proporcje fajnie się zachowały drugi bok w podstawie dałbym 45cm. Wysokości optymalnie wyszłaby 80cm. Wychodzi 216L brutto. Wyżej nie chciałbym bo i tak będzie ciężko w razie wu zrobić cokolwiek na dole. Chociaż te 90 cm kusi (243l). Czy i co tam można włożyć - będąc tradycjonalistą i mając przetarte szlaki zapytam czy Saulosi będzie ok?
2. Infrastruktura techniczna.
Chciałbym by sposób doprowadzenia rur z kubełka (spod zbiornika) oraz zasilania do lamp był możliwie dyskretny, ale prawdę mówiąc nie jestem przekonany. Wstępnie myślałem żeby akw było powyżej istniejącego blatu co umożliwi mi wyprowadzenie rurek z szafki spod akw, tylko co dalej? Otwory w dolnej części ściany bocznej (wydaje się być bardzo ryzykowne zwłaszcza przy takiej wysokości -choć bardzo kuszące)? Zasilanie do oświetlenia chyba doprowadzę z sufitu. 
3. Coś jeszcze ?

"Biorę po 200 zł z konta każdej drużyny i słucham państwa" :)

IMG_20200226_160008 (1).jpg

Opublikowano
13 minut temu, lypnik napisał:

Chciałbym by sposób doprowadzenia rur z kubełka (spod zbiornika) oraz zasilania do lamp był możliwie dyskretny

Jedyny dyskretny sposób na prowadzenie rur do i z filtra to otwory w dnie. Inna sprawa to fakt, że akwarium o tych wymiarach dna (60x45cm) jest za małe na jakikolwiek gatunek pyszczaków i jeśli nawet wysokość zrobiłbyś na 200cm to i tak będzie słabo, ponieważ dla pyszczaków największe znaczenie ma powierzchnia dna. Oczywiście to tylko moje zdanie.

• Lubię to 9
Opublikowano

Intuicja mi to podpowiadała...

Ale w wątku co ciekawe (chyba że mylnie odebrałem) wychodzi na to, że większość ma u siebie tradycyjną szafkę z akw pod ścianą.

Zatem pytanie nie związane już z tematem wolnostojącego akw a alternatywną lokalizacją. O ile dobrze pamiętam, lokalizację zbiornika należy wybrać tak, by nie padało na niego bezpośrednio światło słoneczne. Prawda, fałsz czy nie do końca? Poniżej wrzucam zdjęcie układu domu z proponowaną lokalizacją.  

AKW.png

Opublikowano

To nie wchodzi w grę. Kuchnię (jak na zdjęciu powyżej) dzieli blat. Jeśli by go nie było to pewnie bym się pochylił nad pomysłem :)

Wskazana przeze mnie lokalizacja jest optymalna pod względem dostępu do prądu, odpowiedniej prezencji ze "strategicznych punktów obserwacyjnych" ale nurtuje mnie światło. Akw + słońce kojarzy mi się z glonem i niestabilną temperaturą. Z drugiej strony to światło będzie jakieś 3 godziny nie więcej.

Opublikowano (edytowane)

Widziałem już akwarium na wprost okna, nawet stosunkowo nie dawno i spoko wyglądało 😁. Co do skoków temperatury nic mi o tym nie wiadomo ale może @marcin73m się na ten temat wypowie, z tego co wiem to u niego robotę robią wentylatorki komputerowe w pokrywie. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 1
Opublikowano

Mam jedno akwarium naprzeciw okna i jedyna niedogodność jest taka, że trochę częściej muszę przetrzeć szybę. Glony na dekoracjach w Malawi mile widziane, więc wielkiego problemu nie ma.

• Lubię to 2