Skocz do zawartości

Akwarium Dredzika 150x60x60

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie FX6 nie tyle przenosił wibracje na dno szafki (sporo pod niego podłożyłem) tylko dźwięk emitowany przez silnik dostawał jak by wzmocnienia x10.

Niektórzy zmieniają gąbki na 2 rodzaje - znajdziesz na yt. Myślę że można dołożyć jeszcze cienką gąbkę między kosz a ściankę filtra - zostaje tam sporo miejsca. Albo ufasz projektantom i zostawiasz jak jest.

Niektórzy tu na forum twierdzą że najlepszym, o największej powierzchni dla bakterii, tanim wkładem filtracyjnym jest po prostu gąbka.

• Lubię to 1
Opublikowano

U mnie buczy cały czas fx6. Stoi na 20cm styropianu i specjalnej gąbce/macie i nic. Grubsze boki obudowy akwarium i nic. Buczy dalej. Jak subwoofer tylko mniej fajny. 

• Lubię to 1
Opublikowano
7 godzin temu, Rafał80 napisał:

Niektórzy zmieniają gąbki na 2 rodzaje - znajdziesz na yt. Myślę że można dołożyć jeszcze cienką gąbkę między kosz a ściankę filtra - zostaje tam sporo miejsca. Albo ufasz projektantom i zostawiasz jak jest.

Tak, widziałem ten filmik. Jest to też ciekawa propozycja na przyszłość. Może jak ryby będą większe i miejsca na biologię będzie potrzeba zdecydowanie więcej to coś będę kombinował. 

7 godzin temu, Pikczer napisał:

U mnie buczy cały czas fx6. Stoi na 20cm styropianu i specjalnej gąbce/macie i nic. Grubsze boki obudowy akwarium i nic. Buczy dalej. Jak subwoofer tylko mniej fajny. 

Całe szczęście akwarium będzie w salonie więc buczeniem aż tak bardzo się nie przejmuje. Póki będzie można spokojnie obejrzeć przy pracującym filtrze film to ja będę zadowolony. 

Opublikowano
15 godzin temu, pablomas napisał:

Alkaliczność kranówki jest relatywnie wysoka.Najwyższe pH wody znajdziemy w kranach Krakowa (7.9), Mysłowic (7.8), Rzeszowa i Wrocławia (7.7). Na najniższe pH natrafimy w Lublinie i Żywcu (7.1),

również test na pH może okazać się zbędny ,

Raczej bym tak do tematu nie podchodził. PH to kluczowy parametr i dobrze jest go znać w miejscu poboru wody (wodociągi, wodociągi + uzdatniacz, studnia) oraz w samym akwarium po osiągnięciu założonej temperatury i natlenieniu wody. 

• Lubię to 4
Opublikowano

Jednak akwarium będzie o 10cm szersze ( ostateczny wymiar 150x70x60). W takim wypadku już muszę zacząć myśleć o falowniku. Zastanawiam się nad jebao. Widzę, że sporo osób ma falownik od tego producenta. Może ktoś ma jakieś inne rozwiązania albo producentów do tego zbiornika?

Opublikowano
W dniu 19.01.2022 o 17:56, Dredzik napisał:

Zastanawiam się nad jebao

Nie zorientowałem się, że nie napisałem o przepływie. Myślę nad przepływem do 9000l/h z regulacją. Czy taki cyrkulator będzie odpowiedni? 

Opublikowano
2 godziny temu, Dredzik napisał:

Nie zorientowałem się, że nie napisałem o przepływie. Myślę nad przepływem do 9000l/h z regulacją. Czy taki cyrkulator będzie odpowiedni? 

Myślę, że tak. Sam zastanawiam się czy nie wymienić swojego Tunze na Jebao SOW-9 https://allegro.pl/oferta/jebao-sow-9-9000l-h-cyrkulator-11570830209 Jest jeszcze wersja z możliwością kontrolowania przez aplikację za pośrednictwem WiFi https://allegro.pl/oferta/jebao-sow-9m-wifi-cyrkulator-sterowany-aplikacja-11129893152

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Kupiłem falownik Jebao SOW-9. Przy okazji do koszyka wpadła pompka o wydajności 300l/h, którą planuje z biegiem czasu i przy konieczności podłączyć do korpusów z żywicą.

Już niedługo zbiornik przyjedzie do mnie do mieszkania i zastanawiam się teraz czy podkład pod panele (poliuretanowy) o grubości 1mm będzie odpowiedni między szafką a szkłem?

Kolejne pytanie odnośnie spienionego pcv, Czy warto kupować na allegro pcv czarne? Miał ktoś do czynienia z "kolorowym" pcv czy nie oddaje czegokolwiek do wody? 

Edytowane przez Dredzik
Opublikowano
19 minut temu, Dredzik napisał:

Kolejne pytanie odnośnie spienionego pcv, Czy warto kupować na allegro pcv czarne? Miał ktoś do czynienia z "kolorowym" pcv czy nie oddaje czegokolwiek do wody? 

Nie oddaje. Bezpieczny materiał

• Lubię to 3