Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mogą być Redy z Demasonami. Blue to to samo, tzn inna odmiana barwna, ale gatunek - Estherae, ten sam :wink: Jeśli dasz do swojego zbiornika Redy/Blue i Demasony, odradam dodawanie 3 gatunku. Ciasno będzie. Pamiętaj, że Estherae, to masywna ryba, potrzebuje przestrzeni. Dlatego może być w takim zbiorniku (240l) właśnie z Demasonami. Bo one są dużo mniejsze, ale skubańce w kaszę sobie dmuchać nie dadzą :D

Opublikowano

To w takim razie jestem zdecydowany na taka wlasnie obsade swojego akwa :D . Dzieki za porady. Mam jeszcze jedno pytanie. Wiem ze na poczatku musze kupic po 10 sztuk z kazdego gatunku ale w jakich grupach potem je trzymac?? Moglo by byc 1+4 demasoni i 2+5 red red??

Opublikowano

gdyby pysie tak chciały to pewnie może być tak jak chcesz - ale one tego muszą chciec, więc może się okazać ze będzie tylko po jednym samcu.

O ile samca redzika jest prosto poznać to w demasonkach różnicy raczej nie widać na pierwszy rzut oka.

Opublikowano

Ja bym próbował zrobić na odwrót, czyli 1 samiec Reda i 2 Demasoni. Oczywiście, jak wspomniał yaro, ułożenie haremów łatwe nie jest, sam walczę z nadmiarowymi samcami (nie ma chętnych). Ale dążyłbym właśnie do powyższego rozwiązania.

Opublikowano

w 240 l czy to 2 samce demasoni czy reda to cieńko to widzę, nie pzwoli jeden samiec drugiemu na łatwe zycie, pomimo tego jak bardzo byśmy chcieli.

Opublikowano

Dzieki za wszystkie rady :D . A wlasnie przed chwila w jednym z artykulow o obsadzie akwariow na tej stronie przeczytalem ze do akwa 240l(120cm dlugosci) dobra jest obsada:

-Pseudotropheus demasoni 3+7

-Maylandia estherae 1+4

I chyba bede dazyl do takiego zestawienia ryb w moim akwa :D