Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, posiadam akwarium 300x80x60 h z filtracja sumo 180x50x50. Akwarium pracuje dwa lata i od dwóch lat mam problem z ustawieniem cyrkulacji i zamiatania syfow. Co prawda mam mocno brudząca obsadę przekopując dno.

Posiadam pompę Aqua Nova 9000l/h. Pracowała na 6tym biegu, wylot znajduje się zaraz za kominem, który to jest z lewej strony, i skierowany w przeciwległy bok. Na nim sa dwa falowniki nvm 9000 l/h które były już w dosłownie wszystkich kombinacjach a syfy dalej są zbierane kiepsko.

Wczoraj wpadłem na pomysł i odłączyłem falowniki całkowicie i załączyłem pompę na maxa. Poprawa była zdecydowana, pompa spokojnie bije na tyle że prąd jest do prawej ścianki 3 metry od wylotu. Widać to po cryptocorynie. I tak się zastanawiam czy jest realne że falowniki zakłócały przepływ i pompa sama w sobie ogarnie takie duże 3 metrowe akwarium?

Pozdrawiam

Opublikowano
2 godziny temu, Kadango napisał:

Wczoraj wpadłem na pomysł i odłączyłem falowniki całkowicie i załączyłem pompę na maxa. Poprawa była zdecydowana, pompa spokojnie bije na tyle że prąd jest do prawej ścianki 3 metry od wylotu. Widać to po cryptocorynie. I tak się zastanawiam czy jest realne że falowniki zakłócały przepływ i pompa sama w sobie ogarnie takie duże 3 metrowe akwarium?

Sam sobie odpowiedziałeś w zacytowanej części posta. Teraz obserwuj i tyle. Skoro napisałeś "falowniki" to znaczy , że masz więcej jak jeden.  Tu możesz jeszcze kombinować. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Witam.

I tak się zastanawiam czy jest realne że falowniki zakłócały przepływ i pompa sama w sobie ogarnie takie duże 3 metrowe akwarium?

może tak być, miałem to samo pompa plus falownik , teraz została sama pompa i jest git👍

Opublikowano
6 godzin temu, Kadango napisał:

Cześć, posiadam akwarium 300x80x60 h z filtracja sumo 180x50x50. Akwarium pracuje dwa lata i od dwóch lat mam problem z ustawieniem cyrkulacji i zamiatania syfow. Co prawda mam mocno brudząca obsadę przekopując dno.

Posiadam pompę Aqua Nova 9000l/h. Pracowała na 6tym biegu, wylot znajduje się zaraz za kominem, który to jest z lewej strony, i skierowany w przeciwległy bok. Na nim sa dwa falowniki nvm 9000 l/h które były już w dosłownie wszystkich kombinacjach a syfy dalej są zbierane kiepsko.

Pozdrawiam

Witam, jak przedmówcy. Masz odpowiedź. Wstaw fotę akwarium, chętnie zobaczę taki basen. 

Opublikowano
4 godziny temu, Pikczer napisał:

Witam, jak przedmówcy. Masz odpowiedź. Wstaw fotę akwarium, chętnie zobaczę taki basen. 

Nie wiem czy mogę bo nie ten biotop 🙂

IMG_20220101_191112774_HDR.jpg

• Lubię to 4
Opublikowano
1 godzinę temu, Kadango napisał:

Nie wiem czy mogę bo nie ten biotop 🙂

IMG_20220101_191112774_HDR.jpg

Ale to ryby? Gdyby były chomiki to byłby większy "problem". Więc co tu mówić. Bardzo ładnie :)

Opublikowano

@Kadango Mam podobny układ - po lewej stronie grzebień ze spływem do filtra i rura powrotna z filtra skierowana na prawą stronę (280x60x60). Pompa DCP 6000M chodzi na ok. 4000l/h (realne) i to wystarcza by woda była czysta. Mam dużo kamieni, więc pomiędzy nimi, zawsze zwalnia prąd i coś tam może zostać. Ryby czasami to wzbudzają, ale szybko wszystko znika w filtrze. Czasami daję pompę na max. Ostatnio mi się nie chce ;) Falownik nieużywany. Myślę, że przy sumpie są spore opory na orurowaniu pompy (podnoszenie, kolanka, długość rur). U mnie przy panelu i łukach pompa działa bardzo wydajnie przy małej mocy. Myślę, że falowniki słabiej działają, niż pompa, gdyż generują szerszy strumień, który jest wolniejszy niż w przypadku pompy i słabiej rusza pozostałe masy wody.