Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Andrzej Głuszyca jeśli jest dostępna to spróbuj wymienić uszczelkę głowicy. Po tylu latach już zapewne nie ma swojej nominalnej elastyczności i podciśnienie powstałe w filtrze ssie powietrze. Wcale to nie musi być wina wirnika, bo niby skąd wirnik ma tworzyć babelki powietrza? Ok, zjawisko kawitacji, ale przecież wyczyściłeś wkłady i raczej nie powinno do niego dochodzić. Dla spokojności uruchom go jeszcze na pusto (bez wkładów) jeśli nadal będzie się zapowietrzał to na bank uszczelka. A jeśli będzie spokój to może oznaczać, że wkłady są już tak zapchane ,że nawet wypłukane hamują przepływ i dochodzi do kawitacji.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Bartek_De napisał(a):

Wcale to nie musi być wina wirnika, bo niby skąd wirnik ma tworzyć babelki powietrza?

Wirnik mógł się rozmagnesować i wtedy tak się dzieje. 

Godzinę temu, Bartek_De napisał(a):

jeśli jest dostępna to spróbuj wymienić uszczelkę głowicy

Fakt... to warto sprawdzić.  Nie mam noża na gardle więc i sporo czasu aby kupić uszczelkę i sprawdzić.  Kupię i dam znać co z tego wyszło. Niemniej i tak będę ogarniać nową filtrację  bo czasami filtr może się zepsuć w najmniej spodziewanym momencie a tak będę miał przygotowane wyjście alternatywne.

@Bartek_De Zamówiłem. We wtorek wszystko się wyjaśni.

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
Opublikowano

@Bartek_De   Bartku... nic z tego.  Nie pomogła wymiana uszczelki.  Nie powiem ale miałem nadzieję , że pomoże. Nie będę już kombinować. Zastanowię się tylko czy wystawić na giełdę wirnik bo jest przecież nowiutki. Wystawię za psie grosze a ktoś będzie może zadowolony.

Opublikowano

@ziemniak często, szybkie pisanie na klawiaturze powoduje takie niewielki błędy, przestawianie liter czy klepnięcie spacji wcześniej niż kropki, zdarza się każdemu i nie jest to aż tak rażące. Kto jak kto, ale Andrzej zawsze dba i zwraca uwagę na pisownię. Może zostaw moderatorom takie uwagi. A jeśli masz parcie na moderację to napisz do Prezesa, może wyrazi zgodę i wstąpisz w nasze szeregi. 

• Lubię to 2
Opublikowano
2 minuty temu, Bartek_De napisał(a):

szybkie pisanie na klawiaturze powoduje takie niewielki błędy,

Po części jest to prawdą. Klawiaturę od dłuższego czasu mam do wymiany.  Najpierw piszę a potem uzupełniam literki .  Najgorzej jest jak się loguję na iPKO. 

Opublikowano

@Andrzej Głuszyca, zerknij jeszcze na system zalewania. Kiedyś chyba w kuble tetry dostało mi się tam trochę piachu w okolice uszczelek. I ciagnal powietrze, a mi chwilę zeszło, zanim znalazłem przyczynę. Nie wiem, jak to w Ikoli wygląda, bo nigdy tego filtra nie miałem, ale skoro przyczyna trudna do znalezienia, to może warto i tam popatrzeć.

• Lubię to 1