Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam. Jako że mam możliwość przeciągnięcia do akwarium węży z sieci wodociągowej i kanalizacyjnej chciałbym zbudować system stałej podmiany wody. 

Widziałem na jednej z grup fb system polegający na stałym dostarczaniu wody z sieci do akwarium za pomocą węża na którym był zamontowany zawór precyzyjny, natomiast cały nadmiar wody w zbiorniku spływał do ścieków przez wywiercony otwór przelewowy znajdujący się przy górnej krawędzi akwarium.

I teraz w czym problem. Z dostarczeniem wody do akwa problemu nie mam, zaworek i wężyki sobie załatwie. Natomiast jeżeli chodzi o odprowadzenie wody z akwa to otworu przelewowego nawet nie będę próbował wiercić. Podjęcie takiej próby nie wchodzi w gre, ryzyko jest zbyt wysokie.

Teraz pytanie. Czy istnieje jakiś inny sposób odprowadzenia nadmiaru wody poza akwarium?

Edited by Diux
Posted (edited)

Możesz spróbować wykorzystać pudełko przelewowe lub overflow z rur pvc. W internecie jest sporo informacji jak zrobić to samemu, są też w sprzedaży.

Edited by did
  • Like 1
Posted

Albo w drugą stronę... pompa w akwarium z rurą do kanalizacji włączana okresowo oraz doprowadzenie czystej wody z zaworem pływakowym. Dziura z boku akwarium lub w sumpie - najbezpieczniejsze rozwiązanie. Pudełka i U rurki trzeba kontrolować, bo się mogą zapowietrzyć. Elektrozawory mogą się zepsuć. Dobrze jest zrobić dodatkowe zabezpieczenia...

• 2 weeks later...
Posted (edited)

Instalacja ukończona. Wszystko jest wyregulowane. Z pomiarów mi wyszło 183l/tydzień.

Na początku węża zamontowałem filtr sznurkowy 50 mikron i filtr węglowy.

Biorąc pod uwagę że w akwa jest około 20l skały i piachu to będzie wychodziło gdzieś 100% podmianki na tydzień. ;)

Edited by Diux
  • Like 4
Posted
W dniu 30.12.2021 o 19:35, Diux napisał:

Zdecydowałem się na wywiercenie otworu 10mm. Na szczęście nic się nie stało.

Sam wierciłeś? Jaka otwornica i grubość szkła?

Mogłeś dać zwykły wężyk od osmozy i zaworek. Łatwiej chyba regulować kapanie.

Posted (edited)
21 godzin temu, L.A.J.O.N. napisał:

Sam wierciłeś? Jaka otwornica i grubość szkła?

Mogłeś dać zwykły wężyk od osmozy i zaworek. Łatwiej chyba regulować kapanie.

Wierciłem tą otwornicą.

https://www.castorama.pl/otwornica-diamentowa-erbauer-dry-hex-10-mm-id-1072305.html

Trzeba wiercić z wyczuciem na niskich obrotach i na mokro. Szkło 8mm.

Przez otwór przepuściłem wężyk 10mm i dookoła szczelnie zasylikonowałem. Zostało mi już tylko kupić syfon i podłączyć rurkę do kanalizacji. ;)

Nie wygląda to zbyt estetycznie, ale mi to nie przeszkadza, bo mam pokrywę. 

DSC_0140.JPG

Edited by Diux
  • Like 3
Posted
1 godzinę temu, Diux napisał:

Wierciłem tą otwornicą.

https://www.castorama.pl/otwornica-diamentowa-erbauer-dry-hex-10-mm-id-1072305.html

Trzeba wiercić z wyczuciem na niskich obrotach i na mokro. Szkło 8mm.

Przez otwór przepuściłem wężyk 10mm i dookoła szczelnie zasylikonowałem. Zostało mi już tylko kupić syfon i podłączyć rurkę do kanalizacji. ;)

DSC_0140.JPG

Ale jesteś odważny :) Pomijając Kulfona z silikonu ( ja zrobiłbym brzydszego) to fajnie wyszło. Nie mając doświadczenia nie zrobiłbym rysy na akwarium,  a Ty zrobiłeś dziurę :) Otwornica w sumie nie taka droga hmmm 

Posted
1 godzinę temu, Diux napisał:

Szału nie ma :D ja mam przelot u siebie wsadzony. Ciekaw jestem czy są jakieś normy na ile cm od brzegu akwarium można robić dziurę bez żadnego ryzyka