Skocz do zawartości

"Chemia" na starcie akwa???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyczyna byl niski poziom mojej wiedzy. W sklepie powiedzili mi, ze jak dodam aquasafe i aquastartu to po tygodniu ryby mozna wpuszczac, nie zbadalem parametrow wody i wyszlo jak wyszlo. Napewno przyczyna tego nie byla bezposrednio chemia. Napewno te bakterie pomoga, ale nie przyspiesza to takd rastycznie procesow w akwa jak to mowia w sklepach. To tak zagalopowalem sie z ta chemia faktycznie, ale jak mam teraz wybor to postaram sie obejsc bez tego.

Opublikowano

Generalnie taka chemia może nam pomóc, jak już zostało napisane to również w akwarium oprócz tej chemii musi być jakaś pożywka dla bakterii, czyli startowe rybki albo i ja tak wolę wrzucić kostkę mrożonki, w akwarium starczy nam to na pokarm dla bakterii, jednak zasiedlenie zbiornika nie powinno być szybsze niż zanim zamknie się cykl azotowy.

Chemia w tym nam pomoże ale nie stanie się to w ciągu godziny.

Opublikowano

no to nic dodam troszke pokarmu jakiegos , niech sie zacznie cos tam dziac...a jedna samice bojownika jako startowa rybke moge wrzucic, pozniej oczywiscie wyjedzie z akwa.

Opublikowano
Przyczyna byl niski poziom mojej wiedzy. W sklepie powiedzili mi, ze jak dodam aquasafe i aquastartu to po tygodniu ryby mozna wpuszczac, nie zbadalem parametrow wody i wyszlo jak wyszlo. Napewno przyczyna tego nie byla bezposrednio chemia. Napewno te bakterie pomoga, ale nie przyspiesza to takd rastycznie procesow w akwa jak to mowia w sklepach. To tak zagalopowalem sie z ta chemia faktycznie, ale jak mam teraz wybor to postaram sie obejsc bez tego.

i pomyśleć, że te same sklepy stosujące rady wręcz odwrotne do tych w/w miałby zapewnione dodatkowo dochody z testów akwarystycznych :P

biznes i myślenie... czy to się wyklucza? :twisted:

Opublikowano

Ja stosuję nitrivec przy podmianach wody. Sprawdza się i wszystko jest OK.

Co do wystartowania baniaka to polecam bardziej JBL filterstart