Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ruszyłem z akwarium 112 litrów. Jest to moje pierwsze akwarium w stylu Malawi. Dużo się naczytałem o obsadzie do tej wielkości zbiornika i zamiast mieć rozeznanie to mam "rozjechanie". Z tego forum wynika że najlepiej było dać tylko Pseudotropheus saulosi.  Teraz pytanie brzmi ile sztuk w jakiej konfiguracji , a może jednak można by było jeszcze dobrać inne pyszczaki. Będę bardzo wdzięczny za wszystkie porady dla niedoświadczonego początkującego akwarysty w tym biotopie.

IMG_20211212_174935.jpg

Opublikowano

Witam na forum!

1 godzinę temu, Jarson 75 napisał:

Pseudotropheus saulosi

Od kilku lat  jest to teraz Chindongo Saulosi.

Teraz pytanie brzmi ile sztuk w jakiej konfiguracji

Na początek kup 10 sztuk narybku. Z biegiem czasu docelowo zredukuj 1+5 /6 jest to ryba stadna i 112 to i tak trochę mało na ten układ.

a może jednak można by było jeszcze dobrać inne pyszczaki.

Skoro będziesz miał Saulosi to inne ryby odpadają z tego względu , że masz zbyt małe akwa. A układ Saulosi np. 1+2/3 i taki sam innych ryb nie ma sensu

• Lubię to 3
Opublikowano

Obecnie to Chindongo Saulosi...

Jeśli kupisz młode to najlepiej ok 15szt wtedy będzie większe prawdopodobieństwo na uzyskanie większej ilości samic...

• Lubię to 4
Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Dwa gatunki w takim małym akwarium na pewno sobie odpuść. Całkiem poważnie, to nawet dla jednego jest to bardzo mały zbiornik. Ale od czegoś trzeba zacząć, więc nie wyważaj otwartych drzwi tylko puść Saulosi.

To naprawdę piękne ryby i wcale nie takie łatwe i łagodne jak się je opisuje. Dodatkowo samce i samice wyraźnie się różnią Jeżeli masz zamiar kupić młode ryby, to puść 10-12 szt. Docelowo ja zostawił bym 1-2/6. (samce/samice) Z tym, że w takim małym szkle niekoniecznie oba samce się w pełni wybarwią, tak naprawdę będziesz widział co się dzieje i reagował na bieżąco. Być może uda się zostawić tylko jednego. Wiele zależy od aranżacji akwarium i indywidualnego temperamentu ryb.  Kolejny gatunek w takim małym szkle to bardzo zły pomysł.

Widzę, że jak pisałem koledzy już się wypowiedzieli w podobnym stylu. Więc  3-0 dla Saulosi jednogatunkowe😉

Edytowane przez pulpet
  • Lubię to 3
Opublikowano

Witam, no i masz wszystko ładnie opisane :)

A jak wpuścisz maluchy to minie trochę miesięcy zanim mocno urosną. Nacieszysz oko, nabierzesz doświadczenia i z czasem coś zredukujesz. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i potwierdzenie że ma być w tym zbiorniku Chindongo Saulosi. Zadam jeszcze pytanie gdzie nabyć pewne ryby. Mieszkam w woj.lubuskim Żagań, mogę podjechać do Wrocławia, czy Gorzowa Wlkp , tylko gdzie ?

Opublikowano

Aaaa jeszcze taka mała sugestia. Maluchy ucieszą się z wielu małych kryjówek. Będą się lepiej czuły. A wielkie schowki dla dużych ryb mogą nie być chwilowo atrakcyjne. Jak dlanie na zdjęciu widać może 5 miejsc przytulnych. To tak na oko. A zawsze po paru miesiącach możesz ponownie nieco inaczej poukładać kamienie. Albo dodaj coś mniejszego a z czasem wyciągniesz. 

Bynajmniej u mnie ryby cieszyły się z takich odpowiednio dobranych ukryć. 

• Lubię to 1
Opublikowano
11 godzin temu, Jarson 75 napisał:

Mieszkam w woj.lubuskim Żagań, mogę podjechać do Wrocławia, czy Gorzowa Wlkp , tylko gdzie ?

Niedaleko Gorzowa w miejscowości Różanki masz Tan-Mal. Polecam👍

• Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.12.2021 o 23:20, Jarson 75 napisał:

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i potwierdzenie że ma być w tym zbiorniku Chindongo Saulosi. Zadam jeszcze pytanie gdzie nabyć pewne ryby. Mieszkam w woj.lubuskim Żagań, mogę podjechać do Wrocławia, czy Gorzowa Wlkp , tylko gdzie ?

Tylko nie kup w Babimoście itp miejscowościach.  Ja jestem z Zielonej Góry i tu w ogóle w rejonie nie da się kupić nic normalnego. Rok temu byłem w podobnej sytuacji. Jedynie masz Tan-mal jak już wspomniano. Ja tam nie pojechałem bo budżet mi na to nie pozwalał. 

Ale mają ciekawe rarytasy i prędzej czy później zrobię rodzinną wycieczkę :)

Edytowane przez Pikczer