Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo ciekawy temat.

W Galerii Jurajskiej w Częstochowie na pasażu stoi kilka zbiorników. Szklane od około 10 lat są w bardzo dobrym stanie. Jeden akrylowy od około 2 lat jest w stanie kiepskim. Mówimy tutaj o przejrzystości i rysach.

Producenci zbiorników akrylowych chwalą się o wiele lepszą przenikalnością światła ok. 95%, w porównaniu do szklanych ok. 70%. Tylko tutaj to ma odzwierciedlenie na starcie?

Na koniec znowu rynek niemiecki - chyba bardzo duży rynek. Wiele filmów i projektów oglądałem z tego rynku. Nie przypominam sobie zbytnio zbiorników akrylowych. Czy stoi za tym nie tylko cena, ale i praktyka-jakość?

Temat mnie bardzo interesuje, bo lada chwila chcę postawić zbiornik 260x55x70h. Został wyceniony na 2700 zł. Byłbym w stanie za ten zbiornik dać nawet 3-krotność tej ceny, ale jakość... plus pewnie 8 tys zł nie starczy. Ból głowy mam, nie z powodu, że może pęknąć. To mam w... Boje się, że krzywdę może zrobić moim chłopakom (6 i 4 latek). Pomysły mają... Z drugiej strony cały czas twierdzę, że żeby pękło akwarium to naprawdę trzeba się postarać. Wiele rzeczy widziałem i nic, może miałem szczęście...

Opublikowano
5 minut temu, ziemniak napisał:

Temat mnie bardzo interesuje, bo lada chwila chcę postawić zbiornik 260x55x70h.

Małe OT, ale rób wszystko, żeby mieć 70-80cm głębokości. To duuuuużo zmienia i daje sporo więcej możliwości.

• Lubię to 1
Opublikowano
5 minut temu, bojack napisał:

Małe OT, ale rób wszystko, żeby mieć 70-80cm głębokości. To duuuuużo zmienia i daje sporo więcej możliwości.

Nie da rady. 55 cm to jest maksimum co mogę wycisnąć dla praktycznego i estetycznego zachowania wyglądu salonu.

20211125_193557.thumb.jpg.0d9d2a49b698c6fb30b8427252c74293.jpg

20211125_193507.thumb.jpg.b5896a28ba514ef4ba8bd0d3b9b6f062.jpg

20211125_193433.thumb.jpg.0f524094ebae1f6919a777ebf49ac5db.jpg

• Lubię to 3
Opublikowano

Parę giga zbiorników widziałem, jednym z nich jest tunel w afrykamariim we Wrocławiu, ma kilka lat i nie widzę takich skaz jak opowiadasz.

• Lubię to 1
Opublikowano
Teraz, yaro napisał:

Parę giga zbiorników widziałem, jednym z nich jest tunel w afrykamariim we Wrocławiu, ma kilka lat i nie widzę takich skaz jak opowiadasz.

Ktoś pisał o specjalnych środkach, które amerykanie stosują nawet w wodzie. Myślę, że takie piękne łuki jak oceanaria są z naprawdę grubego akrylu, które są pewnie czyszczone np. mikrofibrą, a ewentualne polerowanie rys to dla nich nic specjalnego. Dodatkowo z daleka od nich jest dno (piasek/żwirek), który mógłby je niszczyć przy czyszczeniu. W zbiorniku, takim jak galeria handlowa może to wyglądać zupełnie inaczej.

Ja jestem generalnie na tak, ale są pewne granice... z akrylowych zbiorników zawsze miałem ubaw jak wielkie akwarium Amerykanin brał pod pachę i sam wnosił do domu ;)

Opublikowano
18 godzin temu, suricade napisał:

Niestety nie znam szczegółów jeżeli możesz podeślij namiary na firmę, wyślę zainteresowanemu.

Rozmawiałem w tej znajomej firmie, troszkę się pozmieniało od czasu, gdy u nich pracowałem, raczej nie robią dla detalistów.

Ale polecili mi tych. Podobno  chłopaki niezli są. Ale to już info z drugiej ręki. Sam tej firmy nie znam.

A jeżeli to ma być zwykły prostopadłościan, to niech znajomy bierze najtańszą ofertę. To wbrew pozorom łatwe do zrobienia, i ciężko zepsuć. Jak mu się marzą łuki, czy inne szyby formowane przestrzennie, niech szuka najlepszych, bo to już inna skala problemu.

https://www.aquaacryl.com/akvaria-akrylowe

Pozdrawiam

• Lubię to 3
Opublikowano
15 godzin temu, ziemniak napisał:

Temat mnie bardzo interesuje, bo lada chwila chcę postawić zbiornik 260x55x70h. Został wyceniony na 2700 zł. Byłbym w stanie za ten zbiornik dać nawet 3-krotność tej ceny, ale jakość... plus pewnie 8 tys zł nie starczy. Ból głowy mam, nie z powodu, że może pęknąć. To mam w... Boje się, że krzywdę może zrobić moim chłopakom (6 i 4 latek). Pomysły mają... Z drugiej strony cały czas twierdzę, że żeby pękło akwarium to naprawdę trzeba się postarać. Wiele rzeczy widziałem i nic, może miałem szczęście...

Jak miałem małego rozrabiakę w domu, to postawiłem zbiornik z szyby zespolonej 2x10mm  (200x65x65).

Może to bezpieczna alternatywa ? Przy uderzeniu żywica powinna zatrzymać odłamki. Woda też nie powinna lecieć tak szybko jak przy klasycznym. Pewnie wystarczyłaby szyba frontowa (ewentualnie boczne) ?

Problemem były czyściki do szyb na 21mm. Przezroczystość to sprawa względna... jak nie stoi inne akwarium obok, to nie widać różnicy.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzisiaj zajrzałem przejazdem do galerii. Dużo starsze zbiorniki z szyby ogląda się normalnie. Nowe dwa z akrylu to dramat. Grubość akrylu jest powalająca, porysowane niesamowicie (być może to wina złego czyszczenia) plus zmatowienia, zabarwienia i zniekształcenia. Raczej wyleczyłem się z pomysłu akrylu. Swój zbiornik zrobię chyba z 15 mm zamiast 12 mm plus poproszę o wklejenie pasów dodatkowego szkła na dno.

Poniżej film. Uwierzcie mi na żywo wygląda to dużo gorzej.

• Lubię to 1