Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Jako że akwarium powoli dojrzewa, czas zastanowić się nad obsadą.

Z tego co wyczytałem na forum do standardowej 240l polecacie 1 lub 2 gatunkową obsadę. Bardzo ciężko jest mi się zdecydować, ponieważ wszystkie rybki mają swój urok... . Wymyśliłem coś takiego, jednak 3 gatunki:

Cynotilapia hara gallireya reef

Pseudotropheus cyaneorhabdos 'maingano'

Iodotropheus Sprengerae 

Docelowo zostałoby po jednym haremie.

Pytanie po ile młodych rybek kupić? A może ktoś ma inny pomysł na 3 gatunki, które jest szansa że dogadają się w takim litrażu. Fajnie jakby był jakiś jaskrawszy kolor, ale nie saulosi. (Podobają mi się, ale ciężko podobno o dobre jakościowo).

Z góry dzięki,

Pozdrawiam :) 

Opublikowano

Ryb po 10 sztuk, wtedy powinno się udać fajne haremy stworzyć. Mi w twojej obsadzie brakuje żółtego. Zamiast maingano to może Pseudotropheus interruptus.

Jednak pamiętaj, że w takim litrażu taka obsada - twoja lub moja może być szalenie niebezpieczna. Na pewno trzeba zrobić dużo grot, ale takich gdzie ryba będzie mogła przepłynąć.

Zamiast Cynotilapia hara gallireya reef może Chindongo socolofi?

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Interruptus wygląda ciekawie.

Zapomniałem jeszcze o Labidochromis Perlmutt i Pseudotropheus Elongatus Mpanga. Te dwa gatunki również mi się podobają.

A może jednak zbiornik dwu gatunkowy? Tylko na co wtedy się zdecydować.😯

Opublikowano

Zamiast Maingano może poczciwy Labidochromis Caeruleus Yellow lub jak wspomniał kolega Pseudotropheus Interruptus żeby był akcent żółtego...

Natomiast nie zgodzę się z tym aby wymienić Harę na Socolofi. Socolofi rośnie większy i potrafi pokazać kto rządzi w zbiorniku...

• Lubię to 3
Opublikowano

Chcę już zadecydować ostatecznie, ponieważ im więcej czytam tym mam większy mętlik... . A więc chciałbym:

Cynotilapia hara gallireya reef i Labidochromis caeruleus.

Co ewentualnie do tego dołożyć na 3 gatunek, czy lepiej jednak zostać przy dwóch?

Opublikowano (edytowane)

U mnie fajnie prezentował się układ Hara, Yellow, Maingano. Fajny był kontrast, jeśli chcesz koniecznie sprengerae to zrezygnowałbym lepiej z Maingano. 

Możesz też iść w taką obsadę 

Cynotilapia zebroides Jalo Reef 

Labidochromis cearuleus yellow 

Pseudotropheus cyaneorhabdos Maingano. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 2
Opublikowano

Johanni mi się podoba, niestety nie ma ich w ofercie Tan-Mal, a stamtąd najprawdopodobniej będę zamawiał ryby i chciałbym wpuścić wszystkie jednocześnie.

Rdzawe niekoniecznie muszą być. Bardziej zależy mi na Cynotilapii hara gallireya reef, chociaż i Jalo reef wygląda ciekawie. Tak więc jedne albo drugie plus do tego yellowki i maingano?

• Lubię to 1
Opublikowano
11 minut temu, Marcin3k napisał:

Johanni mi się podoba, niestety nie ma ich w ofercie Tan-Mal, a stamtąd najprawdopodobniej będę zamawiał ryby i chciałbym wpuścić wszystkie jednocześnie.

Rdzawe niekoniecznie muszą być. Bardziej zależy mi na Cynotilapii hara gallireya reef, chociaż i Jalo reef wygląda ciekawie. Tak więc jedne albo drugie plus do tego yellowki i maingano?

IMO u Cynotilapia zebroides 'Jalo Reef' są bardzo ładne samice - bardzo mi przypominają Labidochromis sp. 'perlmutt'. Znowu samiec Cynotilapia sp. 'hara' jest dla mnie obłędny.

Jak wybierzesz obsadę to napisz lub zadzwoń do Tan-Mal, oni współpracują z wieloma niemieckimi hodowlami i pewnie nie będzie problemu. Kontakt z nimi to przyjemność i mówią jak jest. Ja widzę w ich ofercie samce Johanni. Podpytaj może również hodowców z Żor. Mają do perfekcji opanowane przesyłki. Tylko u nich może być mniejszy wybór gatunków i ciężko będzie Tobie utworzyć obsadę marzeń. Ja w sumie ryby wziąłem z trzech źródeł.

• Lubię to 1
Opublikowano
37 minut temu, Marcin3k napisał:

Są w tanganika-malawi  u D. Gaży i  w Choszczno mbuna word. Miałbyś wtedy komplet z jednego miejsca. 

• Lubię to 1