Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak w temacie - czy możecie polecić jakąś konkretną ceramikę za sensowne pieniądze? Na allegro jest masa ogłoszeń i nie wiem którą wybrać.

Mile widziane jakieś linki, jak jakiejś z całą pewnością NIE polecacie to również dajcie znać.

Z góry dzięki za pomoc

Opublikowano

Ja Tobie powiem, że każda. Te wszystkie opowieści o porowatosci najlepszej na świecie i inne dyrdymały producentów cudownych wkładów filtracyjnych traktuję z przymrużeniem oka. Jakoś od ponad 30 lat coś mi tam w akwariach pływa i nigdy nie bylo katastrofy biologicznej bo miałem najtańszą ceramikę. Każda.pokrywa się z czasem filmem bakteryjnym i działa tylko na powierzchni. Roznice nie będą jakieś znaczące jeśli chodzi o skutecznosc. Więc wg. mnie obojetnie którą wybierzesz. Jak prawidłowo wystartujesz, to nie będzie problemu. A najlepszym złożem dla.bakteri jest wg mnie gąbka o dużej porowatości.

• Lubię to 5
Opublikowano

Mam u siebie zastosowaną najtańszą ceramikę z al***ro. Start robiłem na brudzie z gąbki + bakterie biodigest pro + bakterie tropical. Nie uświadczyłem nawet skoku no2, od zalania akwarium cały czas niewykrywalne 💪.

• Lubię to 4
Opublikowano

Przyznam się, że wydałem parę zł na różne cuda, bo strasznie mnie ciekawiło jak to działa. No i szczerze to nie wiem czy jest jakakolwiek różnica między tanimi wkładami a tymi, które są nawet 10 razy droższe za podobną pojemność. Ciężko to nawet zmierzyć w jednym akwarium. Po prostu wszystko działa a bakterie osiedlają się gdzie chcą. 

W kubelkach mam wiele ceramiki, które były od producenta i działały od początku. A po dołożeniu tych drogich to nie widziałem żadnej różnicy. A miało być łał.  

• Lubię to 5
Opublikowano

Też nie odczułem specialnie zmiany po zastąpieniu 0,7l taniej ceramiki siporaxem, inne droższe ceramiki ospuscilem. Odczułem zmianę dopiero po zastosowaniu aquaponiki i ten kierunek bym Ci polecał jak masz wolna przestrzeń nad akwarium i najlepiej okna od południa. Jak nie masz przestrzeni nad a pod to można spróbować z rektorem glonowy z prefiltra sunsuna lub absorberami NO3, ale to już filtracje wymagające stałej obsługi.  

• Lubię to 1
Opublikowano

Bardzo dziękuję za wasze rady. Boję się tylko, że z moim szczęściem kupując bez patrzenia na towar wpadnie mi zupełnie gładka ceramika :)

W dniu 20.11.2021 o 22:24, Bezprym napisał:

Mój baniak w podobnym rozmiarze ogarnia zwykła lawa. 

A możesz mi jeszcze napisać, czy masz samą lawę czy coś jeszcze.

No i ogólnie rzucę, w moim filtrze jest prefiltr z gąbki i 4 kosze. Planowałem zrobić pierwszy kosz gąbka i dalej sama ceramika, ale kolega Bezprym mnie zaciekawił z tą lawą. Jak to u was z tymi wkładami?

Dzięki za info

Opublikowano
43 minuty temu, deafdeaf napisał:
W dniu 20.11.2021 o 22:24, Bezprym napisał:

lawa. 

A możesz mi jeszcze napisać, czy masz samą lawę czy coś jeszcze.

Generalnie ma tylko litr lawy w kaseciaku i ok litra Purolite w bloku.