freelanc3r Opublikowano 16 Listopada 2021 #1 Opublikowano 16 Listopada 2021 (edytowane) Cześć, posiadam w akwa około 12 Pseudotropheus Johanni Gome. Od prawie samego początku w akwa (lipiec 2021), wyróżniała się zwłaszcza 1 ryba. Większa, ładnie ubawiona oraz mocno terytorialna (od początku zajęła grotę w akwa i jej pilnował/pilnowała. Dni mijają, a ja czekam na wybarwionego samca, oczywiście obstawiałem, że ta ryba będzie samcem alfa Johanni. W akwa pływały jeszcze podobne "samce". W ostatnich dniach te 2 podobne "samce" zaczęły inkubować ikrę... no to już byłem 100% pewny, że ta najagresywniejsza i największa ryba jest samcem. Dziś ten "samiec" ma pełen pysk... Czy samiec może inkubować ikrę? Czy samce mogą być znacznie mniejsze od samic? (w akwa wiele ryb jest mniejszych od tych samic, i tak jakby bardziej złotych niż żółtych). Największe P. Johanni mają około 6-7cm, te mniejsze i ciemniejsze mają z 5cm. Myślałem, że powinno być odwrotnie, duże terytorialne samce. Mniejsze, bez rewirów samice, tutaj wszystko jest odwrotnie. Nie wiem już o co w tym wszystkim chodzi dodaje foto tyle ile udało mi się złapać: 1. Samica która pierwsza inkubowała. 2. "samiec" alfa 3 i 4. Ryby które mają inny odcień. Edytowane 16 Listopada 2021 przez freelanc3r
Robson79 Opublikowano 16 Listopada 2021 #2 Opublikowano 16 Listopada 2021 To są na 100% samice... Możliwe, że wytarły się z samcem innego gatunku skoro nie mają swojego... 1
freelanc3r Opublikowano 16 Listopada 2021 Autor #3 Opublikowano 16 Listopada 2021 W akwa jest jeszcze C. Hara. A te mniejsze Johanni to też samice? Są zauważalnie ciemniejsze, aczkolwiek sporo mniejsze
Tom74 Opublikowano 16 Listopada 2021 #4 Opublikowano 16 Listopada 2021 Masz same samice. Czasami jak brak samca, samice wycierają się między sobą. Te ciemniejsze to również samice - zdominowane. Samce ps. Johanni Gome są granatowe, przy tej wielkości już by się wybarwiły. U mnie pierwszy samiec już przy 3-4 cm samiec był w prawie calkowicie granatowy. 1
freelanc3r Opublikowano 16 Listopada 2021 Autor #5 Opublikowano 16 Listopada 2021 To co teraz robić? Tyle ryb i same samice... Jak wpuszczę nowe młode to nie wiem czy sobie poradzą, i czy znowu nie będzie samych samic. W styczniu się przeprowadzam, więc i tak ryby będą wyciągnę. Zmienić cała obsadę czy dokupić Johanni? Akwa 260L
Tom74 Opublikowano 16 Listopada 2021 #6 Opublikowano 16 Listopada 2021 Łatwiej będzie znaleźć samce, duzo osób redukuje obsadę. Przy dopuszczaniu nowych ryb będziesz musiał część ryby-zwlaszcza te największe- dominujace odłowić na pewien czas do innego zbiornika. W innym przypadku samice zabiją samca. Możesz sprzedać samice i kupić maluchy. U mnie na 10 szt maluchow bylo dwa samce u kolegi było 6 samców - loteria.
Bartek_De Opublikowano 16 Listopada 2021 #7 Opublikowano 16 Listopada 2021 20 minut temu, freelanc3r napisał: To co teraz robić? Daj ogłoszenie w dziale giełda. Może ktoś ma ten gatunek i ma akurat nadmiar samców, na pewno chętnie wymieni się z Tobą.
matejk Opublikowano 16 Listopada 2021 #8 Opublikowano 16 Listopada 2021 Ehhh a mi się trafiło z 15 szt 14 samców , ale wszystkie oddałem.
Robson79 Opublikowano 16 Listopada 2021 #9 Opublikowano 16 Listopada 2021 3 godziny temu, freelanc3r napisał: A te mniejsze Johanni to też samice? Są zauważalnie ciemniejsze, aczkolwiek sporo mniejsze Moga to być samce, które nie mogą się wybarwić przez te większe dominujące samice... 3 godziny temu, Tom74 napisał: Masz same samice. Czasami jak brak samca, samice wycierają się między sobą. Te ciemniejsze to również samice - zdominowane. Samce ps. Johanni Gome są granatowe, przy tej wielkości już by się wybarwiły. U mnie pierwszy samiec już przy 3-4 cm samiec był w prawie calkowicie granatowy. Z tym, że samice przy braku samca wycierają się między sobą to się zgodzę. Natomiast nie zgodzę się, że te ciemniejsze to zdominowane samice a bardziej zdominowane samce. Ciemniejsze to mogą być dominujące samice a nie na odwrót. Z ubarwieniem samców to jest tak, że jeśli nie ma większych i silniejszych ryb w zbiorniku to samce mogą wybarwiać się już w młodym wieku. Niestety gdy są obok ryby większe i silniejsze (niekoniecznie samce) to wybarwiają się o wiele później... 3
freelanc3r Opublikowano 16 Listopada 2021 Autor #10 Opublikowano 16 Listopada 2021 (edytowane) podpytam hodowcę (Mbuna world), czy nie ma jakiś samczyków lekko większych jak nie to zostawić to co jest i czekać? te mniejsze Johanni na samym końcu jedzą, nie wiem czy dogonią resztę stawki BTW: te samice które miały byc samcami, są zjawiskowe, aż dziw, że ten gatunek nie jest tak popularny. Edytowane 16 Listopada 2021 przez freelanc3r
Rekomendowane odpowiedzi