Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim baniaku 200x50x60 mam kaseciaka na pompie dcp 5000, która pracuje na 55%. Wylot ustawiony mam pod kątem w kierunku tylnej szyby i do góry mniej więcej w połowie długości akwarium. Taflę wody łamie bardzo fajnie. Ryby pływają trzeci miesiąc i coraz więcej jest odchodów i zauważyłem, że od frontowej szyby nie jest idealnie i guano zalega. Myślę żeby to ruszyć dodatkowo cyrkulatorem. Co poradzicie ? Parę fotek + filmik do oceny

20211113_191558.thumb.jpg.6ec808ded30f594f8641d3a15b17bf7f.jpg

20211113_191604.thumb.jpg.c20e549d0d4cfe7a68d76afff38da0ba.jpg

20211113_191619.thumb.jpg.ca30a2e19d45488ae17290088406b338.jpg

Opublikowano

Jeśli to problem estetyczny... to albo zmiana karmy na taką, która daje jaśniejsze odchody, albo dodanie ciemniejszego piasku ;) Podkręcenie mocy nie zmienia sytuacji ?

Widzisz problem z przodu, ale tam gdzie woda zwalnia - przy kamieniach, grotach, zakamarkach jest pewnie znacznie gorzej.

To czy bakterie rozłożą odchody w akwarium (do postaci, którą porwie prąd wody) czy w filtrze ma małe znaczenie dla całego bilansu. Jeśli gąbka jest często czyszczona (masz 20ppi więc nie ma takiej potrzeby), to mała część odchodów zostanie usunięta z systemu przy okazji czyszczenia, ale przy okazji kolonie bakterii które odpowiadają za filtrację (szczególnie przy młodej gąbce trzeba bardzo delikatnie czyścić).

Opublikowano

Dużo zależy też od ustawienia kamieni. Ale skoro teraz już kupki tak zalegają to cyrkulator się przyda. U mnie maluszki na początku też nie brudziły a z każdym miesiącem, gdy rosły to robił się bałagan. 

Mam tak ustawione wszystko że jeśli gdzieś mają leżeć kupy to leżą niedaleko zasysu filtra, lub za jedną wielką skałą. Nie widać tego. 

Pompa sobie niech celuje dalej  do góry, a cyrkulator można umieścić niżej i popchnie trochę wodę. 

Łatwo jest mi tak pisać bo mam akwarium 120cm, a w większym na pewno jest trudniej. 

Opublikowano
7 godzin temu, triamond napisał:

Jeśli gąbka jest często czyszczona (masz 20ppi więc nie ma takiej potrzeby)

Ja mam gąbkę 45 ppi w kaseciaku.

Zrobiłem małe przemeblowanie i odsunąłem kamienie od tylnej szyby na całości. Zobaczymy czy będzie poprawa. Jak mleko opadnie które teraz się zrobiło w baniaku to cykne kilka fotek. Generalnie jak cała dekoracja była ruszona i dużo w wodzie jest pyłów i różnych drobin to widać, że zaciąga wszystko w kierunku zasysu kaseciaka.