Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, właśnie wpuściłem nowa obsadę do akwarium i mam pytanko jakie gatunki jeszcze możnaby tu dorzucić? A może dokupić z tych które już mam?

PSEUDOTROPHEUS SAULOSI x3

MAYLANDIA ESTHARAE RED RED x3

AULONACARA FIRE FISH x3

Wszystko w haremach 1+2

Akwarium 150x50x60

Opublikowano

Jak chcesz mieć kolorowo to dorzuć:

- Iodotropheus sprengerae
- Pseudotropheus crabro

...najlepiej w takich samych haremach. Dodatkowo jakby Ci się udało zdobyć jeszcze 2 samice esterki oraz saulosi samca i 2 samice to byś miał fajną obsadę ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Saulosi w układzie 1/2 to niedobry pomysł. To stadna ryba.  Samiec zamęczy te dwie samice. Szkło nie takie małe . Dałbym min 6 samic a i dwa samce to zawsze ciekawiej i uwaga samca odwrócona czasem od samic, więc maja lżej.

Dwoch kolejnych gatunków nie znam, więc niech się ktoś inny wypowie.

• Lubię to 3
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Andrzej Głuszyca napisał:

Od lat jest to już Chindongo Saulosi. Chesz 3 szt. dokupić czy tyle masz?

Mam 3, dam znać w sklepie gdzie je kupiłem :) żeby zmienili nazwy :)

2 godziny temu, ziemniak napisał:

Jak chcesz mieć kolorowo to dorzuć:

- Iodotropheus sprengerae
- Pseudotropheus crabro

...najlepiej w takich samych haremach. Dodatkowo jakby Ci się udało zdobyć jeszcze 2 samice esterki oraz saulosi samca i 2 samice to byś miał fajną obsadę ;)

Rdzawy bardzo mi się też podoba, niestety nie mieli w sklepie. Crabo raczej odpada jakoś mi nie siada :)

2 godziny temu, pulpet napisał:

Saulosi w układzie 1/2 to niedobry pomysł. To stadna ryba.  Samiec zamęczy te dwie samice. Szkło nie takie małe . Dałbym min 6 samic a i dwa samce to zawsze ciekawiej i uwaga samca odwrócona czasem od samic, więc maja lżej.

Dwoch kolejnych gatunków nie znam, więc niech się ktoś inny wypowie.

Tak zrobię.

Edytowane przez adrianswdn
Opublikowano
5 minut temu, adrianswdn napisał:

SAULOSI 6+2

RDZAWY 2+1

ESTHARAE 4+1

FIRE FISH 2+1

Nie żebym się czepiał, ale tak się przyjęło, że w pierwszej kolejności piszemy ilość samców i wtedy jest to dla nas wszystkich zrozumiałe czyli 2+6, 1+2...itd;)

• Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Bartek_De napisał:

Nie żebym się czepiał, ale tak się przyjęło, że w pierwszej kolejności piszemy ilość samców i wtedy jest to dla nas wszystkich zrozumiałe czyli 2+6, 1+2...itd;)

Poprawione :) dzięki

Podsumowując aktualny plan:

SAULOSI 2+6

RDZAWY 1+2

ESTHARAE 1+4

FIRE FISH 1+2

A co powiecie jeszcze o Maingano do kompletu? dodam że w akwarium nie będzie wysokich budowli, tylko raczej nisko porozrzucany serpertynit max na dwa piętra kamieni o średnicy około 10cm i myślałem jeszcze o 2 sporych sztucznych grotach i maskownicach na filtrację idealnie podpisują mi pod tło.

• Lubię to 1
Opublikowano
59 minut temu, adrianswdn napisał:

SAULOSI 2+6

Samce ok. Ale jak pisał @pulpet..daj więcej samic z powodów jak wyżej. Możesz śmiało dać docelowo nawet 2+8.

Godzinę temu, adrianswdn napisał:

RDZAWY 1+2

Też daj więcej samic..to są ryby stadne i nie ma sensu w tym przypadku jak i przy Saulosi dawać 3 samic. Zostaną zajechane podczas tarła.

FIRE FISH 1+2

Na tym forum nie polecamy ryb stworzonych ludzka ręką.

A co powiecie jeszcze o Maingano do kompletu?

Jak najbardziej .

2 godziny temu, adrianswdn napisał:

Mam 3, dam znać w sklepie gdzie je kupiłem :) żeby zmienili nazwy :)

Słuszna decyzja:) Na naszym forum dbamy o właściwe nazewnictwo. Jeżeli sklep używa złego nazewnictwa to nie najlepiej to świadczy o... 

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Akurat im więcej ryb tym ciekawiej, tylko jaka jest górna granica ilości dla takiej obsady w takim zbiorniku? Nie chciałbym też oglądać samych walk o terytorium.

Jeśli chodzi o fire fish, to stety, albo niestety ryby wybierałem z córką, której ulubiony kolor to oczywiście różowy (wiem że barwy mogą być inne, ale w google były różowe i się uparła) :) wybralbym inaczej zwłaszcza, że były najdroższe 🤑

Maingano w jakiej proporcji 1+4?

Ew. Co dalibyscie w niebieskim/granatowym kolorze zamiast Maingano łatwiejszego w odróżnieniu płci przy zakupie :)