mirsli Opublikowano 9 Listopada 2021 #1 Opublikowano 9 Listopada 2021 Witam. Dopiero zaczynam przygodę z MAlawi. Baniak już jest ( 120x45x60) i zbieram potrzebną wiedzę. Ktoś stosował ten zielony wapień SKAŁA Kamień Zielony Wapień do Akwarium 25 kg 7070146321 - Allegro.pl Można to zastosować, czy zrobię rybom tym krzywdę bo cena jest bardzo kusząca...
pulpet Opublikowano 9 Listopada 2021 #2 Opublikowano 9 Listopada 2021 Wygląda, że ma ostrą/szorstką, przypominająca pumeks strukturę. Może kaleczyć ryby. Dałbym coś o gładkiej powierzchni.
ziemniak Opublikowano 9 Listopada 2021 #3 Opublikowano 9 Listopada 2021 Tak jak kolega, odpuścił bym. Nie masz w pobliżu składu kamienia? Zamiast ceny 3,96 zł/kg, będziesz miał cenę 0,15-0,40 zł/kg. Mi podobał się zielony serpentynit, a teraz i tak nie widać co to za kamień. Szczególnie zarastają wapienie, więc tym bardziej bym nie przywiązywał uwagi na walory estetyczne.
Rafał80 Opublikowano 9 Listopada 2021 #4 Opublikowano 9 Listopada 2021 Z kolei na plus więcej miejsca dla bakterii ;]
mirsli Opublikowano 9 Listopada 2021 Autor #5 Opublikowano 9 Listopada 2021 Jestem w ogóle ciekawy czy to wapień jest Bo w sklepach wapień stoi po 50zł za kg. Podoba mi się w akwa wapień i widziałem, że w malawi też stosują ludzie. Zobaczę, poszukam znajdę jakiś łupek. Jeszcze nie wiem co włożę. 2 godziny temu, ziemniak napisał: Mi podobał się zielony serpentynit, a teraz i tak nie widać co to za kamień Kurde ten serpentynit faktycznie ładny i tani Czyli i tak wszystko zarośnie i nie będzie widać?
Bartek_De Opublikowano 9 Listopada 2021 #6 Opublikowano 9 Listopada 2021 Kolego @mirsli posty można edytować (kliknij w trzy kropki obok numeru postu) nie musisz pisać jednego pod drugim. 1
ziemniak Opublikowano 10 Listopada 2021 #7 Opublikowano 10 Listopada 2021 19 godzin temu, mirsli napisał: Jestem w ogóle ciekawy czy to wapień jest Bo w sklepach wapień stoi po 50zł za kg. Podoba mi się w akwa wapień i widziałem, że w malawi też stosują ludzie. Zobaczę, poszukam znajdę jakiś łupek. Jeszcze nie wiem co włożę. Kurde ten serpentynit faktycznie ładny i tani Czyli i tak wszystko zarośnie i nie będzie widać? Dokładnie. Ja pierwsze malawi i drugie zagospodarowałem za zero złotych z jury krakowsko-czestochowskiej. Tylko pracy w pytę i zawsze mogą być jakieś niespodzianki. Nigdy nie wiadomo co kryje się w zakamarkach. Mi nawet do pół roku woda się klarowała, póki wapień nie zaczął porastać. Dodatkowo minus taki, że wszelkie lawy i wapienie sprzyjają gromadzeniu syfu...
pulpet Opublikowano 10 Listopada 2021 #8 Opublikowano 10 Listopada 2021 46 minut temu, ziemniak napisał: Dodatkowo minus taki, że wszelkie lawy i wapienie sprzyjają gromadzeniu syfu... Na lawach się nie znam, ale nie wszystkie wapienie. Ten z Jury faktycznie ma porowatą strukturę i jest bardzo miękki. Przypomina trochę kredę. Wapień alpejski czy np. taki jak ja mam, choć wcale z Alp nie pochodzi jest twardy, ma gładką jednolitą strukturę i nie puszcza żadnych zanieczyszczeń. I barwę ma nie białą, jak ten jurajski, ale szarą od jasnej po prawie czarną. 20 godzin temu, mirsli napisał: Czyli i tak wszystko zarośnie i nie będzie widać? No nie tak, że nic. Ale zmieni się. Tu masz moje kamole w momencie zarybienia i teraz, po ok ośmiu miesiącach. 4
ziemniak Opublikowano 10 Listopada 2021 #9 Opublikowano 10 Listopada 2021 OT pozazdrościć samca saulosi i maingano 1
Rekomendowane odpowiedzi