Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak kolega, odpuścił bym. 

Nie masz w pobliżu składu kamienia? Zamiast ceny 3,96 zł/kg, będziesz miał cenę 0,15-0,40 zł/kg. 

Mi podobał się zielony serpentynit, a teraz i tak nie widać co to za kamień. Szczególnie zarastają wapienie, więc tym bardziej bym nie przywiązywał uwagi na walory estetyczne.

Opublikowano

Jestem w ogóle ciekawy czy to wapień jest ;) Bo w sklepach wapień stoi po 50zł za kg. Podoba mi się w akwa wapień i widziałem, że w malawi też stosują ludzie. Zobaczę, poszukam znajdę jakiś łupek. Jeszcze nie wiem co włożę.

2 godziny temu, ziemniak napisał:

Mi podobał się zielony serpentynit, a teraz i tak nie widać co to za kamień

Kurde ten serpentynit faktycznie ładny i tani ;) Czyli i tak wszystko zarośnie i nie będzie widać?

Opublikowano
19 godzin temu, mirsli napisał:

Jestem w ogóle ciekawy czy to wapień jest ;) Bo w sklepach wapień stoi po 50zł za kg. Podoba mi się w akwa wapień i widziałem, że w malawi też stosują ludzie. Zobaczę, poszukam znajdę jakiś łupek. Jeszcze nie wiem co włożę.

Kurde ten serpentynit faktycznie ładny i tani ;) Czyli i tak wszystko zarośnie i nie będzie widać?

Dokładnie. Ja pierwsze malawi i drugie zagospodarowałem za zero złotych z jury krakowsko-czestochowskiej. Tylko pracy w pytę i zawsze mogą być jakieś niespodzianki. Nigdy nie wiadomo co kryje się w zakamarkach. Mi nawet do pół roku woda się klarowała, póki wapień nie zaczął porastać. 

Dodatkowo minus taki, że wszelkie lawy i wapienie sprzyjają gromadzeniu syfu...

Opublikowano
46 minut temu, ziemniak napisał:

Dodatkowo minus taki, że wszelkie lawy i wapienie sprzyjają gromadzeniu syfu...

Na lawach się nie znam, ale nie wszystkie wapienie. Ten z Jury faktycznie ma porowatą strukturę i jest bardzo miękki. Przypomina trochę kredę. Wapień alpejski czy np. taki jak ja mam, choć wcale z Alp nie pochodzi jest twardy, ma gładką jednolitą strukturę i nie puszcza żadnych zanieczyszczeń. I barwę ma nie białą, jak ten jurajski, ale szarą od jasnej po prawie czarną.

20 godzin temu, mirsli napisał:

Czyli i tak wszystko zarośnie i nie będzie widać?

No nie tak, że nic. Ale zmieni się.

Tu masz moje kamole w momencie zarybienia i teraz, po ok ośmiu miesiącach.

354087904_IMG_20210225_1616322.thumb.jpg.d42c0c432c202d092bbe3fb9fb4ab410.jpg

39671788_IMG-20211107-WA00122.thumb.jpg.a89e19acb76287c9fa054a0f8204b3e3.jpg

• Lubię to 4