Jump to content

450L Były pielęgnice pawiookie, ale będzie malawi :)

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam, przemieniam swoje akwarium na malawi wymiary 150x50x60cm 450 litrów.

Mam pytanie przedewszystkim o kolorystykę tła, jaka najbardziej pasuje do biotopu malawi? Czy są to jasne czy ciemne skały?

Drugie pytanko to jakie dobrać do tego skały, czy ciemne tło łączyć z jaśniejszymi kamieniami i odwrotnie czy szukać idealnego koloru kamieni do tła które wybiorę? chciałbym też żeby były jak najlżejsze, da się pominąć jakieś podkłady pod najcięższe kamienie? Czy zostaje układanie kamieni nisko i kupno lepszego tła strukturalnego?

Edited by adrianswdn
Posted

Cześć.

Za zacznij może od przejrzenia galerii ze zdjęciami. Tam masz dużą  ilość przeróżnych aranżacji zbiorników.  Znajdziesz coś, co Ci się spodoba, coś Cię zainspiruje. Jak z grubsza będziesz wiedział co i jak ma wyglądać , to będziesz się zastanawiał jak to zrobić. 

• Like 1
  • Dziękuję 1
Posted

Zrobione, już wszystko jasne :)

Pracuje na żywym organizmie (akwarium ma ponad pół roku) nie chciałem robić restartu i nie mam pomysłu na kamienie czy warto przerzucać piasek i dokładać pod nim jakieś maty zabezpieczające kamienie? Ciekawe czy nie będę miał niespodzianek (wysyp glonów) po takiej akcji.

Czy jednak zostawić tak jak jest i dać mniejsze kamienie tworząc groty dla ryb, które nie będą takim obciążeniem dla szkła w razie podkopania?